Maia Sandu și Andrei Nastase au rămas fără argumentele împotriva uninominalelor

După ce Vlad Plahotniuc a anunțat că PD lansează proiectul cu privire la schimbarea sistemului de vot, respectiv urmează să fie implementate alegerile uninominale, așa zișii lideri ai partidelor extraparlamentare, care spun că se află în opoziție, au criticat inițiativa, susținând sus și tare că pe această cale în Parlament vor ajunge inclusiv persoane cercetate sau condamnate penal, precum și pro-ruși din Transnistria.

Ieri, la sfârșitul zilei de muncă, Președintele Parlamentului a anunțat înregistrarea proiectului de lege nr.60 din 13 martie 2017 (vezi aici) pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul electoral – art.1, 22, 26, ș.a.; Legea despre statutul deputatului în Parlament – art.2).

Proiectul înregistrat de către Partidul Democrat din Moldova urmează să fie examinat de Comisia de la Veneția, precum și de un șir de instituții din Republica Moldova, după cum urmează:

– Centrul Național Anticorupție;
– Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice;
– Comisia agricultură şi industrie alimentară; 
– Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media; 
– Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice;
– Comisia economie, buget şi finanţe;
– Comisia politică externă şi integrare europeană;
– Comisia protecţie socială, sănătate şi familie;
– Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică;
– Direcţia juridică;
– Guvernul RM.

La fel, proiectul urmează să fie supus dezbaterilor publice, iar asupra documentului se va expune, înainte de vot, și Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit proiectului de lege înaintat de către PDM, care de ieri este o inițiativă reală și legală, în următorul Legislativ nu vor putea fi aleși oameni lipsiți de integritate, cercetați sau condamnați penal în Moldova sau peste hotarele țării. La fel, pentru raioanele din stânga Nistrului vor fi rezervate locuri de deputați, însă acestea vor fi vacante până când peste celălalt mal al râului vor putea fi organizate alegeri libere și legale, fără implicare din partea autorităților separatiste.

Totodată, PDM mai propune și revocarea deputaților aleși în cazul dacă aceștia deviază de la interesul votanților și dacă trădează interesul Statului. O astfel de prevedere nu există în prezent, fapt ce permite deputaților actuali să migreze de la un partid la altul sau să se angajeze cu obligații străine electoratului care i-au votat.

În aceste condiții, argumentele Maiei Sandu și cele debitate de către Andrei Nastase au fost epuizate prin proiectul surpriză, iar în continuare nu mai există motive de respingere a votului uninominal. Or, modificarea propusă acordă cetățenilor dreptul exclusiv să-și aleagă singuri deputații, nu partidul sau liderul. Proiectul dat ferește populația să se frigă din nou cu deputați pe care nu i-a văzut niciodată și care nu au deschis gura timp de 2-3 mandate, ocupând doar un loc în sala de ședințe a Parlamentului.

După câte înțeleg, Maia Sandu și Andrei Nastase vor să rămână la actualul sistem electoral, deoarece acesta permite organizarea alegerilor și votarea ”liderilor politici” fără să mai conteze și hunta care este inclusă pe listele electorale. Acești doi măscărici ai PLDM, ambii fiind bursieri ai grupurilor criminale, doresc din nou formarea unui Parlament din care să facă parte oameni necunoscuți, șantajabili și ușor de controlat. Mai mult, ei doresc evitarea introducerii posibilității de revocare a deputatului, pentru că riscă să rămână fără membri în fracțiuni, iar interesele lor vor fi tulburate de către electorat, respectiv anumite proiecte nu vor putea fi promovate.

Întorcându-mă la proiect, trebuie să menționez faptul, că acesta este în corespundere cu solicitările oamenilor, inclusiv vine întru punerea în aplicare a votului popular din ianuarie 2016, când la protestul comun al PAS-DA-PSRM și PN s-a votat introducerea sistemului uninominal. Iată că, deși PD era ținta protestelor de anul trecut, acum este partidul care se angajează să realizeze solicitările protestatarilor, pe când inițiatorii sunt deja împotrivă și neagă orice vot stradal.

Distribuie acest articol
3 Comments