Maia Sandu și-a luat doza de prostie pentru tot anul

Ieri declaratia scrisa a Maiei Sandu despre tichetele de masa a fost taxata destul de dur in mediul online, TV si in offline. Prostia insirata de asa zisa presedinta a PAS a indignat pana si votantii ei, iar cei aflati in taberele opuse au avut ocazia sa arate repetat ca fosta pretendenta la fotoliul de Presedinte al RM este absolut goala pe din interior si ca mereu este cu gandul impotriva Statului si cetatenilor acestei tari.
Zeci de moldoveni i-au nominalizat Maiei tarile europene unde se dau tichete de masa si nimeni nu se simte umilit. Unii au dat si o cifra de beneficiari din SUA, unde la fel este pus in practica acest sistem de suport neimpozabil pentru angajati.

Cu parare de rau, desi de cateva zile incearca sa iasa din hibernare, Maia Sandu nu a revenit cu un nou mesaj si nici nu a reactionat la zecile de texte care demonstreaza ca “economista” greseste in privinta initiativei lui Candu si ca face doar demagogie. Sandu a ales sa inghita in sec si s-a ascuns undeva departe de accesul la pagina sa de pe Facebook.

Ce nu stie Sandu in mod intentionat este ca, la fel cum se practica in zeci de state europene, tichetele de masa nu sunt impozitate cu 23%+6%+9%, precum nici nu se aplica asupra acestora impozitul pe venit de 7-18%. Respectiv, acea mie de lei lunar ar insemna un supliment curat la salariu, din care fiecare o sa-si poata procura produse alimentare din magazinele din tara. Totodata, aceasta masura ar reduce si tendinta salarizarii cu plicul. Or multi angajatori prefera sa achite salariul in numerar anume pentru a evita impozitele, iar pentru a obtine cash-ul sunt nevoiti sa lucreze si ilegal, ceea ce inseamna economie tenebra.

Potrivit Maiei Sandu, guvernantii ar trebui sa se gandeasca cum sa fie majorate salariile cu acea mie de lei, nu sa-i umileasca cu tichete de masa.

Matematic, dapa Maia Sandu, suplimentul de 1000 de lei ar trebui sa arate asa:

1000 lei x 6% = 60 lei (fondul de pensii)

1000 lei x 4,5% = 45 lei (asig medicala)

1000 lei x 7% = 70 lei (impozitul pe venit)

Total: 1000-60-45-70=825 lei.

Astfel, din cele o mie de lei sa ajung la stat 175 lei retinuti de la angajat plus 1000×23%=230 lei + 1000×4,5%=45 lei = total inca 265 lei platiti de angajator.

Logica Maiei Sandu este departe de tot ce inseamna sistem european si americat de tichete. La ei se poate dar la noi nu, pentru ca asa zice Maia Sandu.

In realitate, mai ales dupa ce duduia a inceput zilele trecute sa-i invete si pe romani ce trebuie sa faca, ea a incercat sa riposteze la initiativa guvernarii dar nu s-a asteptat ca moldovenii stiu bine ce inseamna sa fie retinute anumite impozite din salariul lor, motiv pentru care Sandu si-a incasat-o ieri pentru tot anul 2017.

De ieri este clar faptul ca Maia Sandu vrea razboi social-politic cu toti cetatenii angajati legal. Am vazut la ea ca nu o doare nici in degetul mic de la piciorul drept de situatia salariatilor si de scoaterea economiei din zona tenebra. Ea a ales sa debiteze aiurea despre orice si fara folos, insa lectia de ieri probabil o sa-i fie de invatatura, iar pentru votantii ei va ramane o alarma de grad maxim.

Apropo, Maia Sandu a beneficiat de tichete de masa in SUA. Probabil acolo s-a simtit umilita ca primea foi cu valoare in loc de bani cash pentru fuste scurte si farduri scumpe.

Maia Sandu merita titlul de “cel mai penibil politician al lunii februarie 2017”.

Distribuie acest articol