Maia Sandu nu mai crede în sondajele de opinie?

În anul 2016, în plină campanie electorală, Maia Sandu și Andrei Nastase au anunțat că este nevoie de un singur candidat al forțelor ”antioligarhice”, care să-l învingă pe Igor Dodon, precum și să treacă pe locul doi în fața candidatului puterii.

Decizia cu privire la candidatul unic nu a picat prea bine liderului DA, iar din acest motiv s-a făcut apel la anumite metode, pentru a se face o departajare logică. Deși cea mai bună soluție ar fi fost o ședință comună a activului PLDM-DA-PAS, Maia Sandu a insistat pe efectuarea unor sondaje de opinie, în baza cărora să se decidă cine merge mai departe.

La începutul lunii octombrie 2016, în cadrul procesului de identificare a candidatului unic, Fundația apropiată de Partidul Creștin-Democrat din Germania (a se citi Merkel) a prezentat primele rezultate ale sondajului, iar Maia Sandu a fost pusă la egalitate cu Andrei Nastase, respectiv ambii au trecut în „semifinală” (vezi pe zdg.md).

În mare finală, din 13 octombrie 2013 (zi de 13), Maia Sandu a fost propulsată de aceeași fundație germană cu +1,38% față de Andrei Nastase (vezi pe jurnal.md), deși cu o zi înainte o companie moldovenească i-a dat mai multe șanse Președintelui Platformei Demnitate și Adevăr (vezi pe realitatea.md).

Ca urmare a sondajelor de departajare, Andrei Nastase a fost obligat și umilit să-și anunțe retragerea, dar și faptul că urmează să o susțină pe fosta subalternă a lui Vlad Filat.

Recent, pentru că tot suntem în campania preelectorală, pe internet a fost publicată interceptarea conversației lui Alexandru Slusari cu alți membri ai Platformei DA, din perioada nominalizată mai sus, în care fruntașul Platformei a numit-o pe Maia Sandu ”oaie”, iar principala cauză a fost faptul că, insistent, concurenta lui Andrei Nastase credea doar în sondajele de opinie comandate de către Fundaţiei Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung – KAS), care este o Fundaţie Politică, apropiată Uniunii Creştin-Democrate (CDU-Merkel) din Germania (vezi confirmarea pe siteul oficial).

Deși în 2016 sondajele de opinie erau unicul instrument în care Maia Sandu credea cu desăvârșire, în 2017 se pare că nu mai este așa.

După cum știți, compania Intellect Group (vezi detalii importante despre această casă de sondaje) a prezentat rezultatele celui mai recent sondaj, iar din cifrele publicate înțelegem lesne că populația vrea să-și aleagă candidații în mod direct, fără liste întocmite pe bani și fără intermediari politici. Astfel, cetățenii vor candidați pe care să-i cunoască în față, să fie din regiunea lor și care, în primul rând, să-i reprezinte în Legislativ.

Fotografia postată de Intellect Group.

Cu părere de rău, Maia Sandu se întoarce cu fundul la rezultatele sondajului și deja neagă importanța acestora, chiar dacă ea a devenit candidata unică datorită acestui instrument de consultare a opiniei publice.

În mod normal, dacă Sandu ar avea o poziție corectă și dacă ar fi consecventă în acțiuni, sondajul publicat Intellect Group trebuia să-i înlăture orice reținere cu privire la votul uninominal, mai ales că, tot la protestele comune DA, PLDM, PSRM, PN și PAS, în ianuarie 2016, peste ”100 de mii” de protestatari au votat sub cerul liber introducerea acestui sistem electoral.

Faptul că în prezent Maia Sandu respinge votul uninominal, precum și sondajul de opinie la această temă, este o dovadă clară, că ea face abuz de încrederea oamenilor, iar pe seama acestora a început să-și schimbe părerea după cum bate vântul în celula lui Vlad Filat și prin vila lui Victor Țopa.

În acest context, se constată faptul că Maia Sandu crede în sondaje doar atunci când este avantajată direct și atunci când este avantajat grupul de interese din spatele ei. Interesele poporului nu o interesează nici pe aproape.

Distribuie acest articol