Maia Sandu face abuz de încrederea oamenilor

Maia Sandu a ajuns la etapa cand prostiile ei nu miros in randul sustinatorilor, iar din acest motiv a decis ca este momentul sa faca abuz de increderea oamenilor, mai ales de increderea celor aflati in diaspora.

Astfel, ieri Maia Sandu a lansat un apel de colecare a contestatiilor impotriva presupuselor incalcari, inclusiv impotriva limitarii numarului de buletine de vot per sectie.

Contestatia poate este buna, insa la situatia de ieri este una depasita de timp si de lege. Explic mai jos de ce.

Decizia prin care au fost repartizate buletinele de vot la fiecare sectie de votare a fost aprobata cu mult timp in urma, iar saptamana trecuta, inainte de turul II, a fost aprobata o decizie prin care s-a decis suplinirea cu 3000 (la maxim) de buletine de vot in sectiile din diaspora. Deciziile in cauza au fost aprobate in prezenta reprezentantilor partidelor, inclusiv in prezenta reprezentantului Maiei Sandu, PAS. Insa, desi era in drept, reprezentantul PAS nu a contesta nici macar o decizie, respectiv a pierdut si termenul de atac.

In prezent Maia Sandu acumuleaza contestatii impotriva unor decizii care nu mai pot fi atacate. Totodata, desi Codul de procedura civila prevede ca persoana fizica poate fi reprezentanta doar de catre avocat, imputernicit prin procura sau mandat, PAS cere imputernicirea unei persoane care nu este avocat si nici nu are dreptul sa reprezinte pe nimeni, decat pe el singur. La fel, sunt colectate sesizari prin email, pe cand acestea trebuie sa fie depuse in original.

In aceste conditii, contestatiile Maiei sunt:

  1. Peste termenul legal;
  2. Fara imputerniciri legale;
  3. In copie.

Iata din aceste trei motive toate contestatiile vor fi respinse legal de catre CEC!

Va intrebati de ce Maia se joaca cu increderea oamenilor? Maia acumuleaza astfel capital politic, iar duminica va spune de pe scena din PMAN ca membrii CEC si-au sters poponeata cu sesizarile oamenilor. 

In mod normal, daca este sa urmam legea, Maia Sandu ar trebui sa anunte oamenii ca toate contestatiile lor sunt intarziate si vor fi respise. Insa ea nu va face acest lucru, deoarece are nevoie de scandal si de avant politic.

Iata termenul prevazut in Cod:

Articolul 66. Depunerea contestaţiilor

    (1) Acţiunile/inacţiunile şi hotărîrile organelor electorale, precum şi acţiunile/inacţiunile concurenţilor electorali pot fi contestate la organul electoral în termen de 3 zile calendaristice de la data săvîrşirii acţiunii/identificării inacţiunii sau adoptării hotărîrii. Termenul de depunere se calculează începînd cu ziua următoare zilei în care a fost săvîrşită acţiunea, a fost identificată inacţiunea sau a fost adoptată hotărîrea.

Termenul de atac, in cazul dat, se calculeaza din ziua adoptarii hotararilor de repartizare a buletinelor de vot, nu din ziua alegerilor.

Distribuie acest articol