Maia Sandu e Filat în golgoci

La mijlocul acestei săptămâni Maia Sandu și-a anunțat în mod oficial intenția să devină candidatul /pas/ cu acte în regulă, dar între timp mai negociază și cu Andrei Nastase asupra candidatului unic la funcția de Președinte al RM. Odată cu anunțarea candidaturii, de fapt anunțarea campaniei de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea oficială, mai mulți tineri, năuciți, au început deja să-i acorde o atenție specială și texte de bine pe Facebook.

Istoria cu Maia Sandu, care este văzută de unii ca fiind salvatoarea națiunii și a țării, îmi amintește despre Vlad Filat, fostul lider al PLDM, premier, amant, hoț, acum condamnat la închisoare.

Așadar, pe când eram la facultate a apărut în mediul politic un tânăr ce promitea un viitor promițător. Avea studii în România, trecut politic umbrit de anii cât a fost retras și s-a ocupat de afacerile sale, o familie frumoasă, bani și voință politică. La fel, mai era și pro-european declarat în public și privat. Mai pe scurt, politicianul, răsărit ca din pădurea de stejari, întruchipa omul politic dorit de tineri și așteptat după o lungă guvernare comunistă.

Numele politicianului descris mai sus este Vlad Filat. A reapărut în vizorul opiniei publice în 2007, atunci când s-a avântat în campania pentru Primăria Chișinău, apoi l-am văzut activ până când Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a fost doborât de la putere în 2009.

Filat, năucind tinerii cu discursurile frumoase despre viitorul european și cu vorbe grele despre opoziție, întocmind în același timp câteva dosare ale regimului comunist, despre care a promis că o să le depună în instanță dacă ajunge la putere dar nu a mai făcut-o, având susținerea deplină a tinerilor, a profitat de ocazie și a pus mâna pe putere într-un termen foarte scurt, domnind până în 2013 în calitate de premier, apoi prin persoanele sale de încredere.

Noi, tineri și verzi la minte, nu am dat ascultare vorbelor celor mai bătrâni și păgubiți deja de Vlad Filat, așa că am dat din mână și am zis că-i mai oferim o șansă.

Iată la ce nu am atras atenția: Între anii 1994-1998, Vladimir Filat inițiază și conduce mai multe afaceri în România, fiind director general la RoMold Trading SRL din Iași (1994–1997) și președinte al Consiliului administrativ al Societății „Dosoftei” din Iași (1997–1998). Revine în Republica Moldova în anul 1998, fiind numit în funcția de director general al Departamentului Privatizare și Administrare a Proprietății de StatÎn perioada 12 martie–12 noiembrie 1999, a îndeplinit funcția de Ministru de Stat în Guvernul Sturza. Potrivit informațiilor operative, Vlad Filat a fost implicat în scheme criminale în România, însă în locul său au avut de suferit alte persoane, acestea fiind puse la închisoare, iar el a scăpat basma curată și a revenit în Republica Moldova. După revenirea în țară Filat a fost numit șef la privatizări. În perioada cât s-a aflat cu mâinile pe bunurile statului a privatizat câteva întreprinderi mari, iar prin diferite șiretlicuri a intrat în posesia Institutului de proiectări din Chișinău (IPTEH). După ce a privatizat ce a putut, îmbogățindu-se atunci până la refuz, a fost avansat la funcția de Ministru de Stat în Guvernul Sturza, post din care la fel a influențat suficient de mult asupra proceselor economice din Republica Moldova. Ca urmare a guvernării lui Filat împreună cu Sturza, fiind curați de Petru Lucinschi, sărăcia s-a instalat în Moldova mai bine decât la ea acasă. Pensiile au început să fie achitate în rate, în produse alimentare și casnice, iar curentul electric era un lux. La sate se dădea curent electric 1 oră pe zi și câteva minute noaptea.

Tinerii de azi, care am învățat sub lumina lămpii în perioada 1998-2000 din cauza lui Petru Lucinschi, Filat și Sturza, nu ne-am deșteptat la timp și am uitat prea repede ce ne-au făcut aceste javre, așa că l-am susținut pe Filat ca orbii mai mulți ani. Nu era un tânăr care să nu fie cu acest politician.

Maia Sandu, care astăzi se avântă la funcția de Președinte al Republicii Moldova, are un trecut asemănător cu trecutul lui Vlad Filat. Ea la fel a participat la jafuri, dar acum o face pe mironosița.

Ieri, pe facebook, un tânăr din echipa ei mi-a răspuns că Maia nu a participat la cedarea Aeroportului și nici la pierderea intenționată a Băncii de Economii. El a încercat să-mi explice că de pe hotărârile de Guvern lipsesc semnăturile ei, respectiv nu a fost implicată. Știu că am mai explicat despre aceste semnături și despre vot, însă de această dată am să mă repet și voi explica oamenilor cum Maia Sandu, fosta consilieră în Guvernele lui Voronin, a fost implicată plenar în cedarea celor două obiective strategice ale Republicii Moldova.

Să începem cu Aeroportul Internațional Chișinău. Concursul a fost organizat la porunca premierului PLDM în 2012, respectiv la indicația lui Vlad Filat. Ministerul de resort a fost obligat de către miniștri să anunțe concursul public și să lanseze invitații companiilor străine. Guvernul a adoptat la 12 septembrie 2013 Hotărârea nr.715 pentru aprobarea Raportului privind derularea şi rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor ÎS. „Aeroportul Internaţional Chişinău”. La ședința Guvernului a participat și Maia Sandu, care a votat pentru concesionare și nu avut pretenții față de acest proiect.

Potrivit Legii cu privire la GOV, orice ministru are dreptul să se opună, iar în acest caz subiectul poate fi scos de pe ordinea de zi și discutat suplimentar. Sandu, deși înțelegea destul de bine ce face și avea dreptul să se opună, nici nu a deschis gura și a votat cuminte tot ce s-a propus la ședința din acea zi. Ulterior, dat fiind faptul că HG din septembrie a fost suspendată de către Înalta Curte Constituțională, la ședința de Guvern din 4 octombrie 2013 a fost reconfirmată Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Maia Sandu, mironosița de azi, a fost prezentă și la fel nu a avut careva pretenții, votând alături ce ceilalți miniștri. Ședința GOV poate fi urmărită pe Privesc.eu

Mai jos este o captură foto de la ședința respectivă. Maia Sandu, după cum puteți vedea, a fost prezentă.

maia sandu 4 oct

Unicii miniștri care s-au împotrivit au fost de la PLR, care ulterior au atacat hotărârea în instanța de judecată. Maia, deși a avut dreptul de contestare, nu a mers în instanța de judecată. Oare de ce?

În continuare mă voi referi la cedarea BEM. Maia Sandu speculează că nu a participat la ședința cu privire la cedarea Băncii de Economii. Aici are dreptate, însă atunci a delegat un vice-ministru, împuternicit de ea cum să voteze la Ședința de Guvern. Or, Legea cu privire la GOV spune că persoana care înlocuiește ministrul, de regulă adjunctul, este împuternicit de către ministru. Astfel, în acest caz Maia Sandu nu mai poarte spune că nu a participat nici la cedarea BEM.

Astfel, Maia Sandu a fost implicată până la gât în cedarea obiectivelor strategice, iar acum merge în fața oamenilor și-i minte în ochi că nu a participat în aceste jocuri. Exact așa a făcut și Vlad Filat, dar până la urmă am văzut ce a făcut din noi.

Pentru mine Maia Sandu este același Vlad Filat, doar că poartă colanți, rochii, fuste și sacouri. Eu o mă uit la ea și-l văd pe Vlad în golgoci și cu picioarele epilate.

 

Distribuie acest articol
One Comment