Maia Sandu e chiar proastă sau doar se face?

Извините за виражение, dar nu m-am putut abtine sa nu scriu despre noua gafa a Maiei Sandu, candidatul in fusta scurta la functia de Presedinte al RM.

Dupa cum stiti, RISE.Md, portalul finantat de UE cu peste 15 milioane de lei (vezi aici), a publicat o investigatie despre pretinsa finantare de peste hotare a unui partid de la noi. In articolul respectiv este dat firul offhore–>un srl din Moldova–>imprumuturi catre persoane fizice si… cam de aici se rupe firul si au ajuns la capatul tunelului. Respectiv nu au fost prezentate careva dovezi, ca banii veniti din strainatate au ajuns si la partidul nominalizat in investigatie.

Mai Sandu, consultata de nu stiu ce incompetenti, s-a grabit si a depus la CEC o sesizare in legatura cu pretinsa finantare, insa prin care nu a solicitat concret daca trebuie sau nu de exclus candidatul propus de un partid neconcurent pas-lui. Maia a depus sesizarea din plictiseala si de la atata scarpinat in… dupa ceafa. Trebuie sa apara cumva in media, asa ca a gasit pe cine sa-l atace.

Iata documentul semnat de Maia:


Deci, in speta este despre Partidul Socialistilor, iar candidatul vizat: Igor Dodon.

Ce nu stie Maia? Observ ca ea este out in materie de legislatie electorala. Dupa ce a incurcat anterior campania politica cu cea electorala, acum mai incurca si candidatii in cursa pentru prezidentiale. Astfel, reiesind din textul documentului, Maia cere CEC-lui excluderea lui Dodon din campania electorala. Motivul ar fi finantarea externa a partidului, ceea ce este interzis de Lege.

De fapt, partidul atacat de Maia Sandu НЕ ПРИ ЧЕМ in aceasta campanie electorala. Este un partid ca toate partidele, care NU ESTE CONCURENT ELECTORAL, iar din aceste motive CEC nici nu poate examina sesizarea! Or, se presupune o finantare externa a PSRM, nu a candidatului Igor Dodon!

Situatia descrisa de Maia Sandu in documentul de mai sus, avand la baza zicala “одна баба сказала”, este irelevanta electoralei 2016. Acum este relevant tot ce tine direct de concurentul electoral, nu de partidele din spate. Nu sunt careva dovezi impotriva lui Dodon, precum nici in privinta Grupului de initiativa, deci sesizarea este nefondata si nu poate fi admisa de catre institutia electorala.

Ca sa fie clar pentru toti, in special pentru Maia Sandu, recapitulez: in electorala 2016 candideaza persoane fizice, nu partide. Partidul joaca doar rolul de sustinator politic. Pe nimeni nu intereseaza acum, si nici legal nu-i posibil, cum este finantat partidul in aceasta campanie electorala. Se urmareste doar modalitatea de finantare a candidatului persoana fizica! Atat!

Ce tine de finantari si tot asa mai departe, o rog pe Maia Sandu sa nu-si mai ascunda donatorii partidului. Cum se explica secretomania din jurul provenientei surselor financiare la /pas/? Candidatul Dodon si-a declarat toti donatorii (lista este la CEC), pe cand aerisita candidata Maia Sandu a ales sa faca viramente donator-partid-grup de initiativa, tainuind astfel numele oamenilor care finanteaza campania electorala din acest an.

Distribuie acest articol
One Comment