Mai încet cu mobilizarea, pentru că oricum buletine de vot nu ajung la toți

Mă gândeam să vă scriu astăzi despre cât de ipocriți sunt unii susținători ai Maiei Sandu, inclusiv patroni din presă, însă o altă temă mi-a tăiat calea și am decis să nu trec peste ea.

Așadar, după câte ați putut observa în mediul online, mayașii (Martorii Maiei Sandu) au început o amplă campanie de mobilizare a diasporei la vot. Doar știți voi, cei din afară știu mai bine ce se face acasă, chiar dacă zilele astea aud pentru prima oară cine sunt candidații și ce istorii au în spatele lor. Partea proastă este că, activiștii nu-i anunță pe acești potențiali votanți și despre numărul limitat de buletine de vot la fiecare secție de vot, respectiv unii vor face sute de kilometri în zadar, iar pentru aceasta se va căuta un vinovat.

Sigur, după cum acuză mayașii pe Facebook, iar de câteva zilei unii din ei au revenit pe odnoklassniki, Plahotniuc în persoană va fi vinovat pentru faptul că nu vor fie suficiente buletine de vot la anumite secții. În ziua alegerilor nu va mai conta prevederea din art.49 Cod electoral, care stipulează destul de clar în ce condiții și câte buletine de vot sunt expediate la fiecare secție de votare de peste hotarele țării.

Potrivit CEC, nu la toate secțiile de votare din afară sunt expediate câte 3000 de buletine, care este numărul maxim, iar la alegerile din 13 noiembrie în doar 10 secții vor fi suplimentate buletinele până la cifra maximă, în rest, după estimări, vor rămâne de până la 2000 de buletine (pot fi secții și cu 200 buletine).

Cu privire la numărul mic de buletine de vot, legea împuternicește CEC-ul cu dreptul să facă o estimare a votanților din diaspora. În acest sens este lansată înregistrare prealabilă a celor aflați peste hotare, iar în baza cifrelor acumulate se aprobă o decizie cu privire la numărul buletinelor de vot expediate în fiecare secție din afară. Însă, din păcate, diaspora nu prea se mobilizează și nu se înscrie în prealabil, dar în ziua alegerilor unii fac gălăgie și spun că sunt limitați în drepturi.

Să nu uitați în ziua alegerilor că, în cazul dacă ajungeți la secția de votare și nu găsiți acolo buletine de vot, principalii vinovați sunt cei cu mobilizarea, nu Plaha, Legea sau altcineva. În al doilea rând, deși ar fi trebuit să fie pe primul loc, o parte din vină o parte și diaspora, anume prin pasivitatea din perioada înregistrării prealabile.

Hai, cu mobilizarea pe voi!

Distribuie acest articol
7 Comments