Leanca nu va fi votat niciodată premier, pentru că nu vrea Filat

Iurie Leancă nu va fi votat niciodată premier, pentru că acesta este respins în primul rând de Vlad Filat și folosit pentru declanșarea anticipatelor.

Presa din Moldova a trecut prea ușor interviul lui Filat din seara premergătoare vinerii negre, în care PLDM și PCRM au votat celebrul pachet de legi antidemocratice, criticate de UE. În acel interviu, Filat anunța că singura soluție pe care o vede sunt alegerile anticipate. A zis-o chiar de doua ori în același interviu.

A părut destul de stranie apariția acelui interviu din partea celui care înainte spunea că cine declanșează anticipatele distruge viitorul țării, compromite parcursul european al Moldovei etc. Mai târziu însa am înțeles că interviul lui Filat a fost de fapt prețul pentru ca PCRM sa voteze trecerea CNA în subordinea Guvernului condus de PLDM și suspendarea procurorului general, instrumente de care Filat avea nevoie ca să scape de dosarele penale.

Acum, dacă privim în urmă, înțelegem că Leancă este doar folosit de Filat pentru a face încă un pas spre anticipate. Filat vrea de fapt să forțeze PD să declanșeze anticipatele, astfel încât PLDM să scape de acuzația că ar fi fost vinovat de anticipate. Filat intenționează să nu accepte condițiile puse de PD în negocieri și să arate că de fapt PD nu vrea să-l voteze pe Leancă și că din cauza asta se ajunge la anticipate.

Este o schema cu multe probleme de logică, o schema care îl poate prinde din nou pe Filat în propria lui capcană. Pe de altă parte, Filat și-a pus la bătaie una din puținele piese credibile pe care le mai are în partid, pe Iurie Leancă. Mă mir însa că acesta a acceptat să fie parte a unui astfel de joc politic, a cărui finalitate înseamnă alegeri anticipate și, într-adevăr, compromiterea viitorului european al Moldovei, cum bine spunea Filat pe vremea când avea alte obiective decât răzbunarea. După ce liderul PLDM i-a compromis grav imaginea lui Iurie Leancă în plan extern, acum este la un pas să i-o compromită și în plan intern. Și nu ar fi prima data, ne amintim de episodul din decembrie, când Filat l-a pus din nou într-o situație penibilă, când i-a propus sa facă acel joc stupid de-a demisia și de-a neacceptarea demisiei.

Leancă a fost desemnat acum de Filat în deplina conștiință că el nu va fi votat, că este doar o mișcare prin care PLDM să scape de acuzația că a declanșat anticipatele. Numai că Filat se pare că a uitat de declarațiile pe care le-a făcut chiar el înainte de votarea pachetului de legi cu comuniștii. În plus, nu cred ca PD se lasă tras în capcana asta, care e prea evidenta ca să surprindă pe cineva. S-ar putea ca Filat să aibă parte de o surpriza care să-l scoată definitiv pe tușă să cadă din nou în groapa pe care a săpat-o pentru alții.

La această temă a scris și Dragoș Galbur. Recomand să citiți articolul lui.

Distribuie acest articol
One Comment