Lacrima de crocodil a agricultorilor care nu vor să plătească taxe

arena.md

Azi dimineață priveam un reportaj despre agricultori. O doamnă spune: ”Agricultura este în pierdere, muncești tot anul iar la urmă rămâi doar cu lucrul”. O fi chiar așa?

Cunosc agricultori din Moldova care știu a face agricultură, dar nu știu a achita taxe. De fapt au contabili inteligenți, care trec pe lângă casă mai multe încasări. Acum, când a venit timpul ca un minister să înceapă a măsura suprafețele plantate și să cântărească merele de pe copac, agricultorii au blocat drumurile cu tractoarele și mașini de lux.

Nu prea am văzut tractoare vechi la proteste. Ieri am văzut câteva imagini cu tractoare noi. De unde au bani de aceste bunuri dacă agricultura este în minus? De unde au bani pentru Toyota Land Cruiser Prado și alte modele de mașini?

Nici un agricultor nu a ieșit să spună că carburanții pe care-i cumpără costă cu până la 5 lei mai ieftin decât la benzinărie. Când sunt întrebați de cheltuieli fac trimitere la prețurile afișate de Petrom, Bemol, Tirex și alți furnizori de motorină. Din câte cunosc, agricultorii cumpără motorina la prețuri foarte mici, în jurul prețului de 9 lei. De ce nimeni din ei nu spune acest lucru? De ce liderii paronatelor din agricultură tac și ascund adevăratele cheltuieli și venituri din agricultură?

Taxele până la urmă sunt obligații fundamentale, instituite în baza Constituției și fixate în legislația națională. Nimeni nu trebuie să fugă de achitarea acestora, mai ales că pe câmpurile lor muncesc oameni cu vârsta înaintată, care vor fi pensionați într-o zi cu 30 lei, asta din cauza că angajatorul ori achită salariu în plic, ori fuge de impozite.

Cu așa mentalitate ”hai să fugim de impozite și să facem proteste împotriva TVA” nici nu trebuie să discuți despre subvenții de la Stat, integrare Europeană, Euroasiatică și tot așa mai departe, pentru că unde nu te-ai duce, trebuie să achiți și să fii cinstit.

Faptul că agricultorii fac achitări și încasări în numerar pe lângă casă îi nemulțumește includerea TVA. Dacă măcar combustibilul ar fi cumpărat legal, cu facturi, atunci TVA se restituie la procurare, iar dacă ieri ai achitat la Stat 2000 lei TVA, mâine recuperezi prin luarea la cont tot atâta. TVA nu este o nălucă, este un instrument prin care Statul se împrumută de la contribuabili, pentru 1-2 zile, sau mai mult.

Eu nu cred în lacrimile lor, știu cum trăiesc agricultorii din Moldova și vă îndemn pe toți să deveniți agricultori, pentru că e o ramură cu bani mulți. Oamenii nu vor cumpăra haine, dar mâncare vor cumpăra 🙂

PS: Dar nu uitați să achitați taxele la timp și integral 😉

Distribuie acest articol