La Parlament a fost înregistrat un proiect ANTI-TABAK. Păcat că va fi respins!

anti-tabak

Socialistul Ion Ceban, membru al PSRM, a înregistrat un proiect de lege cu privire la modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova în vederea stipulării clare a locurilor unde este interzis fumatul. Mai mult, deputatul cere ca fumatul să fie interzis inclusiv în trenurile de pe cursele lungi, în ascensoare, în locurile unde sunt copii, și tot așa mai departe.

Același proiect de lege, înregistrat deja la Parlament, prevede și majorarea amenzilor pentru fumatul în locurile interzise. Se cere și majorarea amenzilor pentru persoanele juridice care nu respectă condițiile legate de amenajarea locurilor pentru fumători, precum și pentru ne-curmarea fumatului în locurile interzise, deținute de acestea.

Din păcate, acest proiect de lege nu va trece de votul în Parlament, deoarece este unul venit de la opoziție, de la socialiști, iar practica parlamentară de la noi spune că se respinge tot ce vine din afara partidelor aflate la guvernare, chiar dacă este un proiect bun.

În schimb, anual în țara noastră mor sute de oameni din cauza fumatului. Tuberculoza, boli respiratorii, fumatul pasiv – dăunător copiilor, decese survenite în urma incendiilor izbucnite din cauza țigărilor aprinse, alte cauze provocatoare de situații dramatice nu vor înmuia mintea deputaților aflați la guvernare să susțină acest proiect de lege, înaintat de către socialiști.

Dacă este să continuăm, tot anual se cheltuiesc milioane de lei pentru tratarea fumătorilor care au căpătat tuberculoză, precum și se cheltuie bani enormi pentru tratarea copiilor îmbolnăviți din cauză că au stat în fum și au fost fumători pasivi.

Pe de altă parte, știm că furnizorii și producătorii de țigarete mereu se alarmează când apare un așa proiect de lege, pentru că se taie inclusiv din veniturile lor, iar din această cauză ei caută ieșire către factorii de decizie, pentru a omorî proiectul de lege încă atunci când se află în fașă.

Fumatul nu este o boală. Este un viciu de care se poate de scăpat!

Distribuie acest articol