La Orhei va fi organizat în premieră un REFERENDUM local

Ne-am tot deprins până acum ca toate deciziile pentru comunitate să fie luate de un consiliu reprezentativ sau de către primar, dar de la un timp suntem convinși că la vârful organelor de conducere nu sunt aprobate cele mai bune soluții, unele din ele fiind în detrimentul locuitorilor.

La Orhei, în premieră, lucrurile au luat o întorsătură destul de interesantă. Ilan Shor, chiar dacă nu are experiență de administrație publică, surprinde prin propunerea înaintată față consiliul local de a fi organizat un referendum local cu privire la un subiect destul de sensibil pentru orășeni.

Să știți că, după soluționarea problemei cu transportul public, la Orhei a mai rămas o mare bătaie de cap – Piața orășenească.

Cine a fost prin Orhei știe că piața de acolo paralizează centrul orașului și, evident, știrbește din imaginea urbei.

Propunerea scoasă la referendumul local este mutarea pieței la periferia orașului, o inițiativă tergiversată mai mulți ani la rând, ajunsă în sfârșit să fie înaintată spre adoptarea finală de către toți locuitorii, nu de un grup restrâns de consilieri sau primar.

Referendum de la Orhei mai pune în evidență alte aspecte. Acest exercițiu aduce în oraș democrația și modalitățile europene de soluționare a problemelor comune. După vot nu vor mai fi discuții contradictorii și vor decădea toate interesele care planează în jurul punctului comercial.

Dragi primari, luați exemplu de la Orhei. De la consultarea cu oamenii nu doare nimic, decât interesele ascunse. Dacă nu aveți așa interese, atunci mergeți în fața oamenilor să cereți de la ei să decidă ce este mai bine pentru ei, fără să vă impuneți propria viziune!

Să știți că eu am fost surprins de solicitarea lui Shor.

Distribuie acest articol