La câte se fac pe Aeroport, mai contează ce firmă stă în spate?

Proiectul rise, finantat cu 15 milioane de lei de la Uniunea Europeana, dar care scrie articole numai despre anumite persoane (strict politic), a publicat ieri o “investigatie” despre modificarea dedesubturilor administratiei Aeroportului International Chisinau. Informatia a fost preluata si de alte surse media.

Stiti, inainte eram interesat de acest subiect, insa de la un timp nu ma deranjeaza ce se face pe hartie. Eu am vazut cu ochii mei cum Aeroportul s-a dezvoltat si a crescut in ochii beneficiarilor, iar aceasta conteaza cel mai mult.


Insa, anumite surse media nu fac nimic altceva decat sa scormoneasca in fund si sa caute numai lucrurile negative, mai ales atunci cand este lansat un studiu de bine.

Articolul de pe rise a fost publicat la comanda, si anume pentru a umbri studiul IMAS, prezentat zilele trecute, care demonstrat ca majoritatea absoluta a beneficiarilor AI Chisinau sunt multumiti de schimbarile in bine, respectiv nu-i intereseaza cine este concesionarul sau firma din spate.

Rise niciodata nu a scris investigatii de bine. Ei au impresia ca proiectul lor are sarcina sa scrie numai despre rau si sa denigreze anumite afaceri, iar pentru aceasta mai primesc si 15 milioane € de la UE. Ar fi cazul pentru rise sa faca si o investigatie despre cum interiorul AIC a fost modernizat, s-a instalat o noua linie pentru bagaje, au fost renovate in totalitate salile de plecari/sosiri, au fost instalate mai multe puncte de control la frontiera si puncte de inregistrare a pasagerilor. Iata aceste lucruri pot fi subiecte de investigatie, insa jurnalistii aleg sa se usureze de sus, direct in capul cuiva, pentru ca asta aduce trafic si bani (peste 1000€/articol).

Mai jos vedeti foto cu parcarea de la Aeroport. Pana la Avia Invest acolo era o suprafata acoperita cu asfalt, si pe care parcau doar angajatii aeroportului. Statul nu a avut bani sa ridice o parcare etajata. Probabil nici minte nu era.


Eu pot sa va spun ca, indiferent cine detine Aeroportul in concesiune, avand niste limite de la Guvern, acest punct strategic a reusit sa se dezvolte in cativa ani cam atat cat de fapt trebuia sa-l dezvolte statul in 25 ani de independenta. Concesionarea ramane a fi una de succes si chiar a fost necesara. In lipsa acestui contract, respectiv in lipsa investitiilor, acum Moldova nu avea un Aeroport functional, iar de pe el ar fi decolat doar compania AirMoldova, si aceasta probabil aproape de faliment.

Modernizarea aeroportului a permis, in lant, dezvoltarea infrastructurii, atragerea noilor companii avia, inclusiv low-cost, ridicarea AirMoldova la un nivel de profit, multe locuri de munca si, nu in ultimul rand, a schimbat numele tarii pe harta Aeropoartelor lumii.

Jurnalistii nu vor sa inteleaga lantul beneficiilor, asa ca mai usor accepta 1000€ pentru un articol, in loc sa se gandeasca la ceea ca, intentionat si constient, denigreaza un proiect care a solutionat un sir lung de probleme nationale, si nu doar.

De mentionat ca, datorita investitiilor concrete si in beneficiul tuturor, Wizz Air deschide o baza operationala la Chisinau. Ei nu ar fi venit daca statul mai detinea controlul si monopolul asupra Aeroportului.

Aici trebuie sa ne amintim si de incercarile companiilor low-cost sa intre pe piata MD, insa erau refuzate de Ministerul Transporturilor la rugamintea cuiva. Acum Statul nu mai dicteaza cine zboara si cine nu, iar aceasta modificare a deschis calea si altor companii avia, nu doar Wizz-lui.


Apropo, voi cand ajungeti la aeroport si vedeti toate acele lucruri noi, chiar va intereseaza ce firma sta in spate? Era mai frumos atunci cand statul administra, iar totul degrada? Cu siguranta raspunsul vostru este “Nu”, in ambele cazuri!

Distribuie acest articol
One Comment