La Casa lui Constantin Stamati, s. Ocnița, r. Ocnița

Veniți la teiul lui Stamati,
Veniți pe soare și pe ploi-
E frunza teiului o carte
Cu scrisul bunului stamati,
Cu zborul stelei de la noi… Ggeorghe C.

În a 3-a zi de expediție am trecut pe la Casa Memorială Constatin Stamati, din s. Ocnița, r. Ocnița.

Am ajuns la poarta lui Stamati la ora 9:45. Am găsit porțile încuiate, un program pe poartă, după care nu se mai conduce nimeni de peste 2 ani.

În anul 2000 Casa lui Stamati, cu o ogradă de invidiat și copaci frumoși, a fost lovită de un fulger. A fost reconstruită, dar… calitate ca la moldoveni. Podeaua a cedat în 2 ani, iar autoritățile au fost nevoite să închidă muzeul.

Am găsit doar o poartă fără lacăt, puțin mai la deal, pe care am intrat, cu permisiunea unei localnice, și am fotografiat grădina și casa scriitorului.

În capătul grădinii am găsit un tei bătrân, aplecat de ani și dor, sub care am găsit srise câteva rânduri: ”Frunza verde a acestui tei bătrân a mângâiat cu bunăvoință gândurile și pașii celui, care a fost Constantin Stamati”.

Casa Memorială Constatin Stamati este un obiectiv de mândrie, păzit și îngrijit bine de localnici. Ca multe alte muzee și locuri vizitate, și casa scriitorului are nevoie de suport. E păcat să distrugi asemenea frumusețe. E trist să pierzi încă un loc frumos.

La Ocnița am discutat și cu primarul. Acesta ne-a spus despre Fântâna largă, care se află la câțiva km de Casa lui Stamati, dar este greu de ajuns la ea.

Fântâna largă și-a căpătat denumirea din cauza izvoarelor subterane, care inundau grădinile boierului, aflate în apropiere. Debitul mare de apă, care ieșea din pământ, a fost oprit cu multă lână de oi și muncă depusă de slugile boierului. Până la urmă au oprit apa, iar fântâna a rămas doar cu numele, acum acolo se spune că nu mai este nimic, după cum a povestit primarul și o localnică.

Vedeți mai jos câteva fotografii făcute la Casa Memorială Constatin Stamati, din s. Ocnița, r. Ocnița, în cadrul proiectului național al bloggerilor – Redescoperă Moldova.

*Redescoperă Moldova este organizat sub patronajul Prim-ministrului Vlad Filat. Partener general al expediției – Moldcell. Parteneri: KIA MoldovaPeugeot MoldovaVictoria AsigurăriVIP MagazinRT Design StudioDIP.

 

no images were found

Distribuie acest articol