La Barcelona s-a desfăşurat cea de cincea ediţie a Conferinţei „Şanse egale într-o Europă unită”

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, în perioada 28-29 ianuarie 2012, cu sprijinul Consulatului General al României la Barcelona, cea de-a cincea ediţie a Conferinţei „Şanse egale într-o Europă unită”.

La dezbaterile din cadrul Conferinţei au participat domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Ion Vîlcu, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, doamna Carmen Cynthia Curt, Consul General al României la Barcelona, domnul William Brânză, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, domnul Cristian Rizea şi domnul Koto Iosif, membri ai aceleiaşi Comisii, domnul Nicolae Ivăşchescu, Secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, domnul Răzvan Horaţiu Radu, Subsecretar de Stat în Ministerul Afacerilor Europene, doamna Doina Domnica Pârcalabu, Preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), doamna Paraschiva Dobre, Director al Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, doamna Corina Chertes, Director al Institutului Limbii Române, domnul Doru Vasile Ionescu, consilier al Preşedintelui-Director General SRTv.

Din partea autorităţilor spaniole au participat domnul Javier Montero, directorul biroului pentru străini din cadrul delegaţiei Guvernului din Catalonia, domnul Miquel Esteve, reprezentantul pe probleme de emigraţie din cadrul Primăriei din Barcelona, domnul Xavier Alonso, reprezentant al Direcţiei pentru Imigraţie, domnul Gener Gordó, director general adjunct în cadrul Direcţiei Sprijin şi Promovare a Comunităţii Educative, doamna Yvonne Griley, director general politică lingvistică în cadrul Ministerului Culturii din Catalonia.

Evenimentul s-a bucurat de binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, reunind, în capitala Cataloniei, deopotrivă, responsabili ai autorităţilor centrale şi locale din cele două state, dar şi reprezentanţi ai mass-media şi ai comunităţii româneşti din Spania.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a mulţumit participanţilor pentru interesul faţă de subiectele aflate în discuţie, subliniind necesitatea unor astfel de dialoguri pentru identificarea de soluţii viabile la problemele pe care le au de înfruntat românii din Spania. Eugen Tomac a subliniat, în acest sens, importanţa respectării dreptului la vot al românilor din afara graniţelor României.

Domnul Ion Vîlcu, Ambasadorul României în Regatul Spaniei şi-a exprimat speranţa că românii din acest stat vor reuşi să promoveze o imagine adevărată a României, asigurându-i de întreg sprijinul său. El i-a îndemnat pe aceştia să iniţieze acţiuni prin care să promoveze valorile culturale româneşti.

Doamna Carmen Cynthia Curt, Consul General al României la Barcelona a dat asigurări că, în calitatea sa de reprezentant al Ministerului român al Afacerilor Externe, va apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români din Spania.
La rândul lor, reprezentanţii mediului asociativ românesc din Spania au atenţionat oficialii români prezenţi la dezbateri asupra problemelor cu care se confruntă, prezentând, de asemenea, activităţile pe care le desfăşoară în Spania în vederea promovării culturii şi valorilor româneşti.

Dezbaterile Conferinţei au fost structurate sub forma a şase ateliere de discuţii: organizarea comunităţii româneşti din Spania; exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în Spania; principiile de funcţionare a sistemului de asigurări sociale şi pensii pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării; identitate lingvistică, culturală şi spirituală în context European; imaginea comunităţii româneşti din Spania; politici europene pentru protecţia cetăţenilor europeni.

Conferinţa „Şanse egale într-o Europă unită” se înscrie în seria de dezbateri lansată de DRP în anul 2010 în scopul identificării şi soluţionării problemelor întâmpinate de românii din Italia şi Spania în procesul de integrare.

Sursa: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Distribuie acest articol