Jurnalistii ucrainenii incearca sa lupte cu minciunile presei rusesti. Ai nostri ce fac?

 

 

Astazi am ascultat-o pe Alina Sugoniako, reprezentant al platformei Stopfake din Ucraina.

Platforma a fost lansada de catre jurnalistii ucraineni pentru a lupta impotriva razboiului hibrid din tara lor.

Alina ne-a povestit, in cadrul unui eveniment organizat de CID NATO, despre cum a luat nastere acest proiect, precum si despre sursele pentru intretinere.

http://www.stopfake.org este un site aparut din necesitate, la care au inceput sa lucreze un grup mare de jurnalisti, iar acum am ramas cativa, care au reusit sa obtina si o suma de bani pentru a continua. De regula, voluntarii au jertfit pana acum zilele lor de odihna, iar din aprilie vor lucra cu norma plina impotriva reportajelor masinariei de propaganda rusesti.

Tot azi am discutat, cu un reprezentant de la NATO, despre ce face presa noastra pentru a se impotrivi manipularilor presei rusesti, retranslate in Republica Moldova.

Am ajuns la concluzia ca fiecare jurnalist participant la eveniment este legat de picioare si de maini. Nu poate face nimic asemanator proiectului jurnalistilor din Ucraina. Este dezinteres, lene, impedimente venite de la redactorii sefi si de la patronii lor. Spiritul civic si national este mort. Toti se tem sa nu-i condamne cineva daca vor deschide gura prea mare.

Aici ne-am oprit. Presa rusa o sa ne manipuleze mai departe, iar jurnalistii vor continua sa fac stiri galbene. Trist.

Distribuie acest articol