Judecător la Curtea de Apel: Ian mai strânge-te oleacă!

Dimineață am fost la Curtea de Apel Chișinău, e Miercuri și, după cum am scris în două articole anterioare, e zi de acces liber la justiție… chiar dacă Constituția ne garantează acest acces în fiecare zi.

Așteptam rândul să sun la grefierul mult stimatului judecător Sergiu Arnaut. De sus, de la etajul 3 ”aluneca la vale” pe scările Curții doi judecători, aveau completul la etajul 1. Lângă polițistul care stă de gardă era o bătrână, care cu greu își stăpânește bătrânețea pe picioare și sprijinindu-se de balustradă a ”îngustat” coridorul verde al judecătorilor. Doamna judecător a ajuns lângă bătrânică și exclamă: ”Ian mai strânge-te oleacă!”.

Lângă mine mai era o doamnă. Aceasta s-a revoltat și a făcut câteva mimici în adresa doamnei judecător care nu încăpea pe acel 1 metru lățime. Eu mi-am permis să spun în fața celor prezenți că acest comportament este inadecvat, mai ales din partea unei doamne, care pare să fie educată. Oare doamna judecător se adresează cu dispreț către toți neputincioșilor? Rușine!

Acum revin la accesul liber la justiție.

Câteva zile în urmă am primit o scrisoare de la Departamentul Administrare Judecătorească. Aceștia au spus că depun eforturi privind accesul liber la justiție, dar nu au uitat să menționeze încă o dată, ca și-n scrisoarea din vara trecută, despre faptul că anume Președintele Judecătorie, respectiv al Curții de Apel este cel care întocmește graficul de lucru al instituției, iar ei, deși sunt cei care administrează judecătoriile, sunt mai prejos decât acești președinți, iar dacă am careva dovezi despre unele piedici la accesul la justiție liber și garantat de Constituție, să l-e dau de veste.

Nu e greu să fotografiez foaia A4 de pe ușa Cancelariei Curții de Apel Chișinău sau de la altă instanță, dar sunt sătul de prostimea aceasta fățișă.

Pe acele foi scrie că acces este doar în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora… fiecare pune ora sa. Nu este un grafic general pentru toți, ca bătrânul din Bacioi când va veni să nu facă drum în zadar, și să cheltuie pe drum 10 lei, în loc să-și cumpere 3 pâini.

Graficul de lucru nu este publicat nici pe site-ul fiecărei judecătorii. Măcar site-ul nu dă dovadă de limitarea accesului la justiție!

www.gandrabur.net

Distribuie acest articol