Iurie Leancă este gata să-și asume tot ce a promis PLDM în campania electorală

foto: zdg.md
foto: zdg.md

Am citit discursul pe șapte pagini al fostului premier Iurie Leancă și am încercat să scot din acesta cele mai importante puncte cu privire la activitatea sa politică pe viitor. Cel mai interesant, probabil și cel mai important, fostul premier a subliniat că nu face partid din motiv că vrea să fie conducator, dar este gata să construiască o formațiune politică pentru a prelua asupra sa toate promisiunile făcute de PLDM și Vlad Filat în campania electorală. Leancă motivează că acele promisiuni, făcute de colegii săi de partid, nu vor putea fi realizate niciodată, odată ce s-a făcut această alianță monstruoasă cu PCRM-ul lui Vladimir Voronin.

Leancă mai subliniază în discursul său că nu în zadar a fost eliminat din cursa pentru Guvern. Motivul a fost să nu se facă niciodată o alianță pro-europeană, cu Partidul Liberalilor, pentru a nu continua reforma justiției și pentru a nu se afla cine a furat Banca de Economii și Aeroportul. Leancă spune că deține multe informații și o să le divulge dacă va fi constrâns de împrejurimi.

Totodată, fostul premier avertizează că imaginea lui Filat va fi șifonată dacă presa de partid și analiștii politici plătiți vor face o campanie de denigrare împotriva sa. El zice că cele titrate săptămână trecută, precum că accepta să fie premier cu votul PCRM, sunt doar minciuni. Leancă spune că el nu a cerut votul comuniștilor și a fost clar din start că Voronin nu este gata să voteze noul Guvern Leancă 2, pentru că avea anumite înțelegeri cu cei din PLDM. Consultările cu PCRM au fost, potrivit deputatului I. Leancă, doar formale, pentru că așa se procedează, potrivit cutumei de formare a Guvernului, iar la masa de discuții nu s-a cerut votul, dar s-a discutat numai programul de guvernare. Rămâne de văzut dacă Voronin confirmă aceste lucruri.

Văd proiectul lui Iurie Leancă ca pe unul ambițios, mai ales dacă este gata să ia pe umerii săi tot ce a promis PLDM în campanie electorală. Înțeleg proiectul fostului premier ca pe ceva care se naște din nemulțumirea față de atitudinea conducerii PLDM față de votul pro-european din noiembrie 2014, precum și față de membrii activi ai partidului. La acest capitol Iurie Leancă a subliniat foarte bine că voturile pro-europene, inclusiv cele date de membrii PLDM, au fost tranzacționate ca fiind un bun al liderului partidului și a celor din jurul său, fără ca membrii partidului să fie întrebați dacă acceptă ca votul lor să meargă la Voronin. Leancă amintește în discursul său că în campania electorală s-a promis tuturor că votul pro-european va fi păzit și nu se va permite, sub nici o formă, ca Voronin să ajungă din nou la putere. Vedem că s-a întâmplat invers, iar Voronin este din nou cel care ține hățurile politice din țară, motiv pentru care Leancă a hotărât să se rupă din acest grup al trădătorilor și să realizeze promisiunile prin intermediul altor căi, inclusiv prin înființarea noului partid.

Am reușit acum la 15 să ascult și o parte din discursul lui Vlad Filat, care a venit cu un răspuns pentru decizia lui Iurie Leancă. Liderul PLDM i-a amintit fostului premier că BEM și Aeroportul au fost cedate anume în perioada când se afla în funcția de premier. A dat de înțeles, prin această frază, că toate ouăle vor fi sparte de capul lui Iurie Leancă în cazul dacă noul proiect politic va face presiuni asupra PLDM și dacă va rupe partidul în două.

Rămâne deja de văzut ce se va întâmpla. Cert este faptul că Leancă este singurul din fruntea PLDM care a decis să plece. Nu este însoțit de nimeni de la acest nivel, dar speră că va obține suportul colegilor din teritoriu, care sunt extrem de supărați pe Vlad Filat. Dacă e să credem ce spune Iurie Leancă, putem spune că ruperea PLDM-lui va fi una orizontală, nu verticală, după cum poate s-au așteptat mulți. Respectiv, nu se destramă lista celor aflați la conducerea Partidului, nici fracțiunea din Parlament, dar este riscul ca efectivul „muncitoresc”, membrii simpli ai partidului liberal democrat, să plece cu Iurie Leancă. Se știe că fostul premier a fost deja prin teritoriu și a discutat cu colegii de partid, iar din urma sa alergau liderii rămași în PLDM, care erau nevoiți să explice de ce Voronin a fost readus la putere cu votul lor, al celor din PLDM.

Vom vedea până la urmă cine are mai mare putere de convingere. Iurie Leancă este de felul său un diplomat și nu va încerca niciodată să apese pe rana cuiva, în schimb, colegii rămași în PLDM vor alerga din urmă să țină grămadă toți membrii de partid, pentru a evita un dezastru, mai ales că peste câteva luni avem alegeri locale, iar peste încă câteva luni probabil vom avea alegeri anticipate.

După conferințele de azi, cert este că PLDM se rupe, iar împotriva acestei destrămări nu poate sta nici șantajul și nici alte argumente. În schimb, motivul plecării va fi tranzacționarea voturilor pro-europene la bursa de valori politice.

Distribuie acest articol