Învățați de la FISC cum să speriați donatorii și partenerii externi

646x404

FISC-ul a reușit să roșească obrazul țării încă și mai mult, după ce a fost închis șeful.

Aceștia au băgat Ambasada Chinei în lista marilor datornici la Bugetul de Stat, cu tocmai 50 mii lei*.

Acțiune acestora este demnă de o funie și o bucată de săpun, pentru că, precum a comunicat reprezentantul Ambasadei, China a oferit Moldovei peste 24 milioane dolari, iar potrivit normelor internaționale Ambasadele sunt scutite de achitarea anumitor impozite pe teritoriul statului unde se află. La fel, Codul Fiscal al Republicii Moldova tot prevede scutiri pentru misiuni.

Cu toate acestea, hăbăucii de la FISC au publicat lista, în care apare și China. E foarte nostim să ceri de la un donator, de la care primești milioane, 50 mii lei impozit. Mă miră faptul că FISC-ul nu a cerut factură și achitarea TVA pentru acele 24 milioane USD, oferite Moldovei sub diferite proiecte.

Anterior, discutam cu o persoană care deține relații economice cu chinezii și-mi transmitea că aceștia se rețin deja de la investiții în Moldova. Poate unii cred că doar cele 24 milioane au intrat în țară, însă se greșesc, pentru că în Moldova sunt multe investiții chinezești, iar în viitor aceștia preconizau să mai bage câteva milioane, în această țară coruptă.

Personal cunosc un caz unde chinezii urmau să investească câteva milioane, însă din cauza conflictelor politice au anunțat că probabil se vor retrage și nu vor mai investi în Moldova. Acum, după ce Ambasada Chinei a ajuns să fie hărțuită de FISC va fi un imbold mult mai mare ca aceștia să nu investească nici un dolar.

Ar trebui să avem în vedere că supărarea la chinezi ține mult, iar o supărare bazată pe o asemenea insultă, de a introduce Ambasada în lista marilor datornici… ar putea provoca chiar și retragerea reprezentanței diplomatice.

Funcționarii care au admis includerea Ambasadei Chinei în lista datornicilor ar trebui să fie eliberați din funcție, împreună cu șeful de secție, în special să fie eliberate și persoanele care se ocupă de angajarea inspectorilor, deoarece Codul Fiscal, la art. 283 (1) prevede înlesnirea de la achitarea impozitelor a g) misiunilor diplomatice şi alte misiuni asimilate acestora, precum şi organizaţiile în conformitate cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Astăzi s-au răzgândit deja și au scos Ambasada din listă. Mai mult, FISC-ul a constatat că chinezii nu mai sunt datori la bugetul de stat. Probabil aceasta a fost după ce au studiat articolele 20, 54, 104, 283 și 295 din Codul fiscal al Republicii Moldova. La fiecare din aceste articole se spune că misiunile diplomatice nu achită nici un impozit și nici TVA. Motivul de invocat, precum că este în legătură cu achitarea unor impozite, nici nu poate fi valabil, deoarece conform art. 104 din CF aplicarea TVA se face la cota zero pentru misiunile diplomatice.

Ministerul de Externe ar trebui să-și ceară scuze publice de la Ambasada Chinei, precum și Inspectoratul Fiscal, fără a mai da din buze că a fost o greșeală tehnică sau nu mai știu ce acolo, pentru că suma, precum și subiectul impunerii, nici nu aveau cum să apară în listă dacă funcționarii FISC cunoșteau legea și acționau în baza acesteia.

Scuzele trebuie să fie făcute publice deoarece FISC-ul a înjosit China prin publicarea Listei, vizibilă pentru toți, timp de 3 săptămâni.

Până la urmă, FISC-ul a reușit să facă cea mai mare și vizibilă gafă pe plan extern, care poate duce la consecințe grave, insultând o țară și miliard-ul de locuitori. Aceasta demonstrează încă o dată că acolo stau oameni incapabili, pe lângă faptul că sunt corupți până la măduva oaselor.

Eu, ca cetățean al Republicii Moldova, beneficiar direct sau indirect al donațiilor din China, îmi cer scuze pentru acțiunile incompetenților de la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, precum și din numele șefului închis și suspendat. Iertată să fie Moldova!

*în listă se publică cei care sunt datori cu peste 50 mii lei. Probabil suma ”datoare” a fost mai mare.
Distribuie acest articol