Interviul acordat pentru Tribuna: Avem o clasă politică destrăbălată, bolnavă, coruptă și total dezinteresată de propriul popor

Cunoscutul blogger Corneliu Gandrabur a vorbit, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, despre blogosfera şi clasa politică moldovenească, despre cum îmbină jurisprudenţa cu calitatea de blogger care scrie despre politică, despre apartenenţa la formaţiuni politice, dar şi alte subiecte ce ţin blogging şi, mai cu seamă, de blogging politic.

T: Corneliu, eşti unul dintre deţinătorii celor mai citite bloguri autohtone. Ce te-a determinat să-ți faci un blog? Şi cum se leagă activitatea aceasta de cea de bază?

C.G.: Ideea înregistrării unui blog mi-a venit prin 2009, imediat după înregistrarea pe facebook, unde am cunoscut mai multe persoane din mediul on-line, o mare parte dintre care deja dețineau bloguri sau distribuiau articole scrise de bloggerii de atunci. De la început mi-am înregistrat un cont pe blogspot.com, după care am trecut pe domeniul propriu gandrabur.net

Pe noul blog am trecut în aprilie 2011, iar de atunci în toți acești ani am scris despre mai multe teme, iar cea mai tratată a fost politica. Pe parcurs am renunțat la numele anonim pe care-l aveam în online.

Activitatea de bază și cea de a scrie pe blog se intersectează de foarte multe ori și chiar îmi place să le combin.

T: Ești de profesie jurist, dar scrii foarte multe despre politică și mai puțin despre activitatea ta. Este politica o temă mai interesantă pentru tine?

C.G.: Dacă sincer, la politică mă gîndeam înainte să devin jurist. Eram încă la început de facultate, prin 2004, cînd eram antrenat în discuții de acest gen și chiar participam la mai multe ședințe organizate de partide, unde am ascultat atent fiecare politician.

Pentru mine domeniul politic este aproape, deoarece în mediul în care mi-am făcut studiile, pe lîngă ore, discutam intens despre politică și am avut ocazia să mă întîlnesc cu mulți lideri politici la offline-urile organizate în perioada respectivă.

Dacă e să trasăm o linie între activitatea de blogger şi cea de jurist, atunci aș spune că aceste două domenii s-au îmbinat perfect, dezvoltînd în același timp mult mai bine spiritul de analiză și cel de observație. Studiile juridice, dar și cele economice, m-au ajutat foarte mult să pot scrie articole din mai multe domenii și să înțeleg mult mai bine anumite informații puse la dispoziție.

Trecînd la ultima parte a întrebării, pot să spun că da, îmi place mai mult să dezbat subiecte politice decît să stau cu nasul în teancuri de dosare.

T: Cum caracterizezi clasa politică de la noi din țară?

C.G.: Încă este primitivă. Nu am avut pînă acum, la conducere, pe nimeni care să se gîndească la altceva decît la propriul buzunar. Opt ani suportăm un „trib” de politicieni, pe care-i blamăm la maxim posibil, după care aducem alții, tot cu votul nostru, cărora le ies genele primitive la cel mult două luni de la alegeri, și-o țin așa tot vreo opt ani.

Am observat că la noi politicienii sînt suportați timp de două mandate, după care sînt alungați și înlocuiți cu alții. Avem o clasă politică destrăbălată, bolnavă, coruptă și total dezinteresată de propriul popor, indiferent de partid.

T: Vor apela politicienii la bloggeri în campania electorală? Eşti dispus să colaborezi cu ei?

C.G.: Politicienii apelează la bloggeri la fel de des cum apelează la jurnaliști. Cineva trebuie să le ducă mesajul mai departe.

Blogul este o platformă de discuții, unde se înșiră anumite opinii, dar și o tablă unde se scrie de cele mai dese ori ceea ce nu se vede în presă.

Campania electorală deja a început aproape oficial de săptămâna trecută, din ziua cînd a fost numită data alegerilor. În următoarea perioadă, on-line-ul va începe să fie invadat de diferite mesaje politice, inclusiv dezvăluiri despre anumiți concurenți din clasa politică. Nu este exclus că vor apărea texte lungi și interesante pe bloguri.

T: În ce condiţii accepţi un articol plătit pe blogul tău? Cu ce preţuri se operează în blogosferă?

C.G.: Este o întrebare tot mai des pusă bloggerilor care oferă interviuri atît pentru portaluri de știri, cît și la tv. Da, sînt articole comerciale în blogosferă și asta deja nu mai poate ascunde nimeni, însă nu mai multe decît în presă. Prețurile diferă în dependență de situație.

T: Cît de bine poate fi șlefuită imaginea unui om printr-un articol scris pe blog? Dar distrusă?

C.G.: În ultimii ani s-a demonstrat că imaginea unei persoane poate fi foarte ușor netezită prin articole publicate pe bloguri, apoi preluate de ziare și pe portalurile de știri. În același timp, poate fi distrusă în cîteva clipe și ireversibil.

Se procedează anume pe calea blogurilor, în special cele anonime, deoarece este foarte greu să depistezi proprietarul și să-l obligi să publice o dezmințire sau chiar să-i ceri socoteală în bani. Nu prea se practică acest gen de articole pe blogurile despre care se știe cine este proprietarul și cine scrie pe el.

T: Care sînt beneficiile unui deţinător de blog?

C.G.: Principalele beneficii ale bloggerului sînt că face cunoștință cu foarte multe persoane din diferite domenii, cu lideri politici, cu deputați, miniștri.

În ultimul timp am observat că unii bloggeri chiar primesc bilete de călătorie pentru diferite destinații turistice.

Beneficiile curg în dependență de specificul blogului.

T: Consideri că în Moldova sînt deja prea mulți bloggeri?

C.G.: Libertatea de exprimare încă nu a fost suprimată în Moldova. Pînă atunci, apreciez apariția şi mai multor bloguri, însă condiția este să fie de calitate, să aibă conținut calitativ, la subiect și să se scrie pe blog cel puțin de două ori pe săptămînă. Acea pagină web unde se scrie o dată în lună despre ce ți s-a întîmplat este deja un jurnal personal, părerea mea.

T: Cîți pași au mai rămas, în opinia ta, pînă cînd blogging-ul va deveni ceva comercial? Dar pînă clasa politică nu va putea exista fără bloggeri?

C.G.: Au rămas zero pași. A devenit comercial deja de vreo doi ani, însă totuși este în urmă în comparație cu blogging-ul din România. Motivul este că în Moldova s-a axat foarte mult pe teme politice, pe cînd peste Prut de mai mulți ani sînt articole plătite despre anumite produse, de tot genul. Și în Moldova deja se organizează lansări de produse electronice, cosmetice şi altele, unde sînt invitați bloggeri, care scriu despre aceasta, în schimbul unui cadou.

T: Eşti tentat să te implici în politică? Ai avut oferte de a adera sau eşti membru de formaţiune politică?

C.G.: Am decis să rămîn în afara politicii. Am fost membru la un partid, dar mi-am dat demisia după ce am început să-mi înșir nemulțumirile pe blog despre formațiunea din care am făcut parte. Nu a fost greu să depun cerere, pentru că aderarea a fost o condiție de bază pentru a obține o anumită funcție. Așa că repede am venit, repede am plecat, iar în rezultat mi-am păstrat libertatea de a gîndi și de a nu fi cenzurat. Afilierea la un partid obligatoriu te face să critici concurenții din politică, iar eu nu doresc să fac acest lucru. Scriu despre toți, în limita informațiilor deținute și a bunului simț. Nu cred că pe blogul meu lipsesc articole negative și pozitive despre fiecare partid parlamentar.

T: Ce lipseşte blogosferei moldoveneşti? Dar clasei politice autohtone?

C.G.: Blogosferei îi lipsește, în primul rînd, aceleași relații de prietenie din anii 2009-2011. Acum acele tabere cu oameni interesanți s-au divizat, s-au reformat, unele au dispărut. În al doilea rînd, lipsește calitatea de acum cîțiva ani.

Clasei politice autohtone îi lipsește foarte mult „mintea”, dar și gîndurile bune despre bunăstarea poporului.

T: Cum va fi campania electorală din acest an pentru bloggeri? Dar pentru Corneliu Gandrabur?

C.G.: Va fi o campanie cu multe întîlniri, cu multe articole, dezvăluiri. Pentru mine cred că va fi una mult mai diferită de cea din 2010, mai ales că e și prima campanie pentru blogul meu lansat în 2011. Și în acest an voi fi cu ochii pe actorii politici din toate partidele.

Kristina Gurez

Citiți articolul aici: (INTERVIU) Corneliu Gandrabur: Avem o clasă politică destrăbălată, bolnavă, coruptă și total dezinteresată de propriul popor

Distribuie acest articol