„Îngrijorarea” Președinției față de Academia de Științe

În ultimul timp s-au întețit asalturile în adresa Academiei de Științe a Moldovei din partea unor reprezentanți ai societății și politicieni. Mai precis acestea s-au întețit în momentul investirii în calitate de Președinte a Republicii Moldova, a lui Igor Dodon, care deși promise-se că va fi un președinte al tuturor, a exclus din această totalitate oamenii de știință.
Pe parcursul ultimilor luni au apărut mai multe reportaje în mass-media, postări pe bloguri de la diferiți formatori de opinie, dar și poziții ale unor demnitari care alarmează asupra situației create în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. În realitate, subiectul îngrijorării față de Academia de Științe nu vizează atât activitatea administrativă sau științifică pe care o desfășoară instituția, cât este un atac asupra conducerii acesteia, în special a președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca.

Întrevederea Președintelui cu un grup de academicieni și oameni de știință din țară

Unul dintre aceste mesaje a fost lansat de către Președinție, comunicând despre întrevedere Președintelui Igor Dodon cu un grup de academicieni și oameni de știință din țară. În cadrul discuției au fost abordate mai multe subiecte cu referire la situația actuală și de perspectivă a domeniului științei. În context, Președintele Dodon și-a manifestat îngrijorarea pentru situația tensionată din Academia de Științe a Moldovei, creată de problemele existente la nivelul conducerii instituției.

În realitate, în cadrul întrevederii nu s-a abordat subiecte ce ar viza știința academică. La întrevedere a participat întreaga conducere a Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare, în frunte cu președintele acestei instituții Valeriu Canțer (contracandidat al lui Gheorghe Duca în alegerile la funcția de președinte al Academiei din 2014), iar unicul subiect de pe agendă a fost expirarea, în scurt timp, a mandatului conducerii instituției (conform legislației Președintele țării numește, prin decret, conducerea și comisiile de specialitate).

Pe lângă faptul că Președinția s-a folosit de această întrevedere, precum și de aceste persoane, pentru a lansa un mesaj îndreptat spre Academie, Președintele s-a pronunțat pentru menținerea statutului actual al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare. Fapt ce vine în contradicție cu intențiile Guvernului de a reforma domeniul cercetării (inclusiv prin excluderea acreditării, funcție actualmente exercitată de acest Consiliu, care îngrădește accesul la cercetare pentru întreprinderi și ONG-uri), în baza unui raport efectuat, timp de un an, de un grup de experți delegați de Uniunea Europeană.

Consilierul juridic al Președinției induce opinia publică în eroare

Un mesaj îndreptat spre Academie a fost cel lansat de consilierul juridic din cabinetul Președintelui, Maxim Lebedinschi. În lumina unei decizii a Curții Supreme de Justiție, consilierul solicită aplicarea prevederilor articolului 22, alineat 1, litera b) a Legii cu privire la Statutul persoanei cu funcție de demnitate publică, față de președintele Academiei, care prevede încetarea mandatului din motiv de constatare a conflictului de interese.

Ceea ce consilierul juridic al Președinției a omis, cu intenție sau fără, este faptul că aceste prevederi au fost introduse prin pachetul de integritate (crearea Autorității Naționale de Integritate și modificarea legislației aferente) în vara anului 2016 și nu pot fi aplicate unei situații consumate și remediate încă în 2014. Or, conform legislației, legea nu poate fi aplicată retroactiv.

Însăși decizia Curții Supreme de Justiție prezentată eronat drept o acțiune împotriva președintelui Academiei, reprezintă finalitatea unei acțiuni prin care Gheorghe Duca a contestat decizia Comisiei Naționale de Integritate în privința sa și nu vice-versa.

Adevărații comanditari ai asaltului asupra Academiei de Științe a Moldovei

Aceste învinuiri și mesaje ascuțite îndreptate spre Academie și președintele acesteia datează de curând, însă conținutul lor se repetă și perpetuează în diferite forme de ceva timp. Mai exact din 2014, atunci când au avut loc alegerile la funcția de președinte al Academiei. Însăși Gheorghe Duca, menționează acest fapt în una din reacțiile pe care le-a avut la aparițiile din presă.

Reamintesc, că la 17 aprilie 2014, au avut loc alegerile la șefia Academiei, în care Gheorghe Duca a obținut votul membrilor, avându-i drept contracandidați pe Valeriu Pasat, Valeriu Canțer și Leonid Culiuc. Ultimii, datorită trecutului, fiind apropiați actualei Președinții.

Presiuni asupra comunității științifice și a președintelui Academiei de Științe

Prin perpetuarea acestor acțiuni publice, directe sau indirecte, prin poziții și mesaje transmise se încearcă periclitarea activității Academiei și a conducerii acesteia, care, în temeiul legii, administrează știința la nivel național. Astfel sunt organizate cu regularitate controale opinate la Academie de la structurile de control. Sunt organizate audieri parlamentare la subiecte ce vizează activitatea Academiei, iar, mai recent, se vehiculează că acestea se vor repeta, la intenția acelorași persoane.

Investigația comandată lui Gheorghe Duca

Un alt exemplu al acestor presiuni asupra Academiei este și o investigație efectuată recent, în anonimitate, de către portalul crimemoldova.com. Sursa acestei investigații fiind un comentariu anonim lansat cu o săptămână înaintea finalizării concursului pentru șefia Academiei în 2014, publicat pe glasul.md. Conținutul acestei „investigații”, care a fost publicată în 2017, este identic cu acel comentariu, fapt ce vorbește despre caracterul calomnios al acestuia. Însăși, portalul crimemoldova.com este administrat departe de Republica Moldova (Hong Kong), fapt ce îi permite să ocolească jurisdicția națională.

Donică versus Academia de Științe

Acuzații împotriva Academiei de Științe a Moldovei și președintelui Duca a fost aduse și de către vicedirectorul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Ilie Donică, în cadrul câtorva conferințe de presă. Trebuie de evidențiat că acest institut, al cărui conducător este Ilie Donică, este implicat în mai multe scandaluri și judecăți aferente gestionării patrimoniului, asupra cărora a fost sesizat Parlamentul și Guvernul. Vicedirectorul Donică are în subordine membrii familiei sale, care activează în cadrul entității, în pofida restricțiilor legale.

În 2016, actualul ministru al agriculturii a încercat să efectueze un control în cadrul institutului, pentru a verifica situația la fața locului. S-a depistat că 70% din angajați lipseau de la muncă. Aceasta în condițiile în care vicedirectorul institutului, care are funcția să monitorizeze activitatea subalternilor, organizează conferințe de presă în interes personal, în timpul de muncă.

Academia de Științe și conducerea acesteia – incomodă, inclusiv pentru promotorii valorilor autentice moldovenești

Mai multe voci din cadrul comunității științifice își exprimă îngrijorarea față de presiunile din exteriorul Academiei, care, în conformitate cu legea, este o instituție autonomă. O poziție relevantă este cea lansată recent de către Directorul Institutului de Filologie: „Luând în considerare faptul că acad. Gheorghe Duca este un adept fervent al adevărului științific în problemele de istorie, de identitate națională, de lingvistică, de literatură și de spiritualitate română, în timp ce președintele Igor Dodon perseverează cu obstinație asinală în promovarea unor pseudoteorii pe care istoria demult le-a aruncat la groapa de gunoi, cauza şi sursa atacurilor la adresa acad. Gheorghe se clarifică.”

Adevărata incompatibilitate a lui Gheorghe Duca

Cazul președintelui Academiei, Gheorghe Duca a fost în vizorul societății și a fost examinată de mai multe ori de instanțele competente, care s-au expus asupra inconsistenței acuzațiilor invocate. Adevărata incompatibilitate a lui Gheorghe Duca nu rezidă în faptul că a încălcat legea, ci mai degrabă că nu este dorit de opozanți la cârma Academiei de Științe a Moldovei, fapt ce provoacă aceste asalturi în adresa instituției.

Ce veți face Domnule Președinte al Republicii Moldova?

Consider că autoritățile trebuie să fie vigilente asupra presiunilor care se fac pe Academia de Științe, iar Președintele țării trebuie să răspundă la următoarea întrebare: Vă lăsați atras într-o cursă de aspiranții la fotoliul de președinte al Academiei de Științe sau respectați statul de drept consfințit de Constituția țării și asigurați buna cooperarea cu comunitatea științifică și autonomia Academiei de Științe a Moldovei?

Distribuie acest articol