Încă o Platformă politică

14 comuniști s-au democratizat

Câțiva comuniști au anunțat că părăsesc Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și formează „Platforma Social-Democrată pentru Moldova” (PSD Moldova), iar pe viitor vor pune umărul la fortificarea Republicii Moldova, dar cu păstrarea neutralității țării noastre. Decizia foștilor comuniști ar veni după ce au fost puși la perete de proprii alegători în timpul ședințelor de raportare din teritoriu.

Ideea formării unei noi platforme politice nu este rea. Fiecare grup de oameni, politicieni până la urmă, are dreptul de a se asocia în partide sau platforme politice. De acest drept fac uz și foștii comuniști, iar decizia lor schimbă radical ecuația politică din Parlamentul Republicii Moldova, lansându-se astfel o nouă voce puternică a câtorva zeci de mii de alegători. Dacă este să împărțim numărul de voturi la numărul de deputați PCRM atunci putem să spunem că „Platforma Social-Democrată pentru Moldova” are în spate 186 244 alegători, un număr de voturi ce pot asigura acestuia grup vreo 15 mandate în viitorul Parlament al Republicii Moldova, în cazul alegerilor anticipate.

Grup parlamentar – ceva nou pentru noi

Lansarea Platformei Social-Democrate pentru Moldova va crea în Parlament și Grupul parlamentar „Social-Democrată”, din care se pare că vor face parte și deputații din fracțiunea Partidului Democrat, după cum a anunțat și Marian Lupu.

Crearea grupului este ceva nou pentru noi, precum și pentru Parlamentul Republicii Moldova. Acesta va fi format ca urmare a interdicției din Statutul Parlamentului de a mai forma formațiuni parlamentare mai târziu de 10 zile după constituirea Legislativului. Cu toate astea, grupul va însemna până la urmă 14 deputați foști comuniști + 19 deputați democrați, în total 33 deputați care vor avea o voce comună și vor susține proiecte îndreptate spre restartarea Republicii Moldova, după cum spun ei.

Asumarea guvernării

După lungi negocieri fără folos, precum și după ce Timofti a înaintat candidatul PLDM la funcția de premier, Grupul parlamentar Social-Democrat nu poate proceda altfel decât să-și asuma responsabilitatea pentru guvernarea comună a Republicii Moldova timp de trei ani, până la următoarele alegeri parlamentare ordinare.

Foștii comuniști deja au anunțat că tergiversarea numirii unui Cabinet susținut de o majoritatea parlamentară aprofundează nu doar criza politică din Moldova, dar și îngreunează situația economică.

Nu este străin faptul că, odată cu declanșarea unei crize politice, în orice țară începe să cadă economia, investitorii fug din țară, iar donatorii străini așteaptă până când se limpezesc apele politice. Moldova este în prezent exact în această situația, iar soluția cea mai eficientă la moment ar fi un Guvern susținut de o majoritatea parlamentară singură.

Proiect politic

Cu siguranță Platforma Social-Democrată pentru Moldova se va lăsa până la urmă cu un proiect politic nou. Or, ruperea unui grup atât de mare din sânul unui partid nu poate naște decât un alt partid. Probabil acesta a și fost scopul lor inițial.

Noua formațiune politica va prelua din sarcinile Partidului Comuniștilor, nerealizate până în prezent din cauza încăpăținării lui Vladimir Voronin.

Distribuie acest articol