În ce bancă se poate întoarce Vlad Filat?

imagesSă nu credeți că mă întreb în ce instituție bancară se poate întoarce Filat. În acest caz mă întreb în ce bancă politică se poate întoarce liderul PLDM dacă trece votul de neîncredere de mâine.

Chiar dacă Dodon și alții au făcut careva declarații, parcă încă este liniște înaintea furtunii politice de mâine. Dar, dacă trece proiectul comuniștilor, Vlad Filat ar putea avea probleme în ceea ce ține de revenirea într-un post politic.

Or, orgoliul acestuia nu-i va permite să se angajeze ca consultant la Guvern, sau funcționar în Parlament, să fie alături de deputații săi. Mandatul de deputat nu mai este valabil, ceea ce ne spune cu ușurință că nu se mai poate întoarce în Palatul Republicii, dar va sta peste drum, în sediul din București 88, probabil al et. 4, în pod, de unde va privi la ”Moldova fără El”, fiind demis de proprii colegi de Alianță.

Orgoliul lui Filat a ajuns deja la lungimi și lățimi, la figurat vorbind, la dimensiuni nemăsurabile, dar vizibil de mari. Această piedică, boală politică de fapt, îl oprește să lase loc pentru alții, care merg acum în spatele său. Din cauza orgoliului său este gata să supună Moldova alegerilor anticipate, sau chiar cotropirii de ruși, prin alte partide aflate acum la putere. Nemăsuratul orgoliu nu-i permite nici să accepte un alt premier (PLDM) din rândul membrilor de partid, nici măcar pe Leancă, ministrul care se spune că a făcut bine la Ministerul de Externe, deținător al unei imagini bune în fața electoratului.

Zilele trecute am văzut că ”atotputernicul” pierde terenul de sub picioare și de sub instituțiile din subordine, dobândite pe cale mafiotă, în baza Acordului AIE. În acest caz vreau să menționez despre efectul ”arătatul degetului în sus”, despre care am scris într-un articol, care presupune că subalternii influențează și fac anumite lucruri, puțin legale (Exemplu FISC, VAMA), dar spun că o fac din numele ”Șefului”.

Cu păcate sau nu, cu lucruri petrecute în baza efectului ”arătatul degetului în sus”, sau nu, acum imaginea premierului este destul de plăpândă și lovită de neregulile celor de mai jos, numiți tot de el în funcții. Datorită ”progresului” și nivelului de corupție înregistrat de colegii săi, Vlad Filat poate ar vrea acum să se distanțeze, însă ceva din interior nu-i permite. Acest ceva este ORGOLIUL.

Cineva a spus la PublikaTV: ”Mie mi-ar plăcea ca Filat sa demisioneze SINGUR, pentru ca dacă va fi DEMIS, treaba asta i se va reflecta în CV-ul lui. Dar el este politician tânăr  și toată viața va trebui sa dea explicații de ce a fost DEMIS, astfel el devine mai putin credibil”. Da, este o variantă, numai că, am scris și mai sus, orgoliul nu-i permite să facă acest pas, chiar nici cu amenințarea zilei de mâine.

Explicația de ce nu vrea să plece este foarte simplă. Să nu credeți că Vlad Filat vrea să pună mâna pe anumite afaceri, întreprinderi, rambursări sau fonduri Europene. Nu, să nu credeți aceasta, pentru că acum îl interesează menținerea cât mai mult în top 10 politicieni, pe ecrane, ziare, portaluri de știri, evident în lumină pozitivă. Odată cu pierderea funcției de premier pierde și accesul mai ”facilitat” la TV, Radio, Ziare, altele. Până la urmă, funcția deținută de acesta îi permite să se afirme și să spună multe, fără a da un ban. Plecarea din fruntea Guvernului ar însemna, în aceste condiții, pierderea principalului instrument de PR, funcția pe care o deține.

De mâine, posibil, Filat va fi obligat să coboare de pe calul negru (Mercedes cu numere guvernamentale) în mijlocul șoferilor simpli. Încă nu v-ați imaginat pe Filat stând la semafor, într-o mașină lipsită de girofar, fără pază, fără ambulanță în spate și trei mașini de poliție în față? Ar trebui!

Cum spunea Voronin, plecarea lui Filat ar fi și alungarea de la ”treucă”. Da, ar fi alungarea de la sursele statului, de la mașinile guvernamentale, de la călătoriile peste hotare scumpe, de la cazmaua statului. Beneficiul este că un anumit timp se vor face economii, dar nu avem garanția că un alt premier nu va prinde obiceiurile să se folosească de banii publici în interes personal, spunând că o face pentru cetățeni, în numele actului guvernării.

Este clar, în afară de funcție Filat nu mai are nimic, iar aceasta ar putea să-l afecteze nu dor moral, dar și material, pe plan politic. El nu vrea să se simtă ca Ghimpu și Lupu, fără funcții perioade lungi. Să ne amintim că Ghimpu și în prezent este deputat simplu, fără a avea funcția de președinte a Parlamentului. El încă rabdă, nu-i prea orgolios și se mulțumește cu instituțiile care i-au revenit în urma partajării.

În condițiile de azi, constatăm că lipsesc locurile disponibile pentru Vlad Filat, acesta riscând să rămână în afara Parlamentului, Guvernului și politicii active din Moldova, în cazul când trece votul de mâine. Dacă nu, acesta va sta încă minim 6 luni în acel post, după care doritorii vor veni din nou, cu alt proiect privind acordarea votului de neîncredere.

Distribuie acest articol