În 2012, Serviciul Grăniceri va fi reformat în Poliția de Frontieră

Detașamentul de Grăniceri, Trupele de Grăniceri, Departamentul Grăniceri, Serviciul Grăniceri, sunt denumirile care au tot fost desenate pe ușile sediilor, pichetelor unde se aflau grănicerii. Cam câte denumiri a avut această instituție, atâtea Guverne am avut. Fiecare promiteau reforme, dar schimbau numai denumirea instituției, nimic mai mult.

A venit și timpul Guvernului Filat să se apuce de realizarea promisiunile electorale, și cele în fața partenerilor externi, care tot dau bani pentru reforme dar nu văd rezultat.

În 2012, Serviciul Grăniceri va fi reformat în Poliția de Frontieră. Sediul, conducerea și oamenii rămân pe loc. Marea reformă va fi doar renunțarea la grănicerii (militarii) în termen. Odată cu reforma instituției, vor fi angajați grăniceri doar prin contract individual de muncă, dar nu înainte ca acesta să plece la Ungheni, unde va trece câteva luni de cursuri militare istovitoare. Secretarele și domnița care aduce cafeaua șefului tot va fi nevoită să treacă aceste cursuri, la care puțini rezistă până în ultima zi.

Pentru așa zisa ”reformă” au fost deja alocați bani și se întreprind măsuri deja de peste 1 an, cam de la venirea guvernării verzi-albăstrică.

Din 2012, puterea grănicerilor va crește, sau mai bine zis va reveni la starea de acum câțiva ani, când printr-o Lege semnată din interes, SIS și Serviciul Vamal au rupt din atribuțiile celor care păzesc hotarul de Est și de Vest a Republicii Moldova. Din 2007 aceştia nu mai au dreptul să veridice marfa liberă de vamă. Astfel, după decizia emisă expres de către Guvernul comunist, acest lucru a fost interzis celor care ar trebui să ne apere graniţa ţării de orice infracţiuni, fie de trecere ilegală a frontierei sau fie de contrabandă cu diferite bunuri. Unica atribuţie a grănicerilor fiind verificarea actelor de identitate a celor care trec frontiera pe la punctele de trecere a frontierei stabilite. Prin Legea Nr. 162, din 13.07.2007 cu privire la Serviciu Grăniceri, aceştia au fost limitaţi în activitatea lor iar unele atribuţii care le-au avut până acum au trecut la Serviciu Vamal, care era mult mai uşor de controlat.

Deci, din 2012 îi vom spune lui Roman Revenco – Directorul General al Poliției de Frontieră. Actualul ministru de interne, Mr. Alexei Roibu va fi mai mândru de nepotul său!

www.gandrabur.net

Distribuie acest articol
One Comment