Igor Dodon și PSRM vor ca recensământul să arate mai mulți MOLDOVENI

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Igor Dodon vor fi foarte activi la recensământul din primăvara aceasta, iar scopul final este ca majoritatea cetățenilor Republicii Moldova să se declare moldoveni.

Astfel, începând cu ziua de mâine, 10 martie 2014, până la 10 aprilie 2014, pe șase posturi TV din țară vor fi difuzate mai multe sporturi video despre promovarea moldovenismului și pentru convingerea cetățenilor să se declare moldoveni la Recensământul care vine, precum și să declare că vorbesc în limba moldovenească.

Câteva zile în urmă, PSRM și Igor Dodon au lansat Campania Moldova-Moldoveni-Moldovenesc, care are ca drept scop promovarea acestui curent de moldovenism în întreaga țară (știre adevărul.md). În cadrul acestei campanii, în întreaga republică vor fi distribuite mii de foi volante și manuale de Istoria Moldovei, după cum s-a anunțat la conferința de presă de acum câteva zile. Azi, Igor Dodon a publicat pe Facebook câteva pagini din foile volante care vor fi distribuite în Moldova începând cu această săptămână (foto mai jos). Potrivit acestora, principalul mesaj către cei care se consideră moldoveni este demonstrarea identității și demnității de moldoveni, care vorbesc limba moldovenească de la formarea Moldovei până în prezent.

[su_tabs][su_tab title=”Publicitate”] Clinica Stomatologică DentUs oferă:

DentUs

  • tratament terapeutic
  • tratament protetic
  • estetică dentară
  • ortodonție
  • chirurgie
  • implantologie

Consultația este gratis !

str. Vasile Alecsandri 47, etajul 2, or. Chișinău, Republica Moldova. 0 (22)-796-804

Ne găsiți și pe Facebook![/su_tab] [/su_tabs]

Pe aceleași foi volante, sunt citate câteva cuvinte scrise de Miron Costin, fost cronicar, precum și cuvinte de ale lui Grigore Ureche, cu referire la identitatea de popor moldovenesc și despre limba moldovenească vorbită în Moldova.

Analizând informațiile furnizate de către Biroul Național de Statistică, consider că PSRM-ul a lansat campania în sensul CREȘTERII cifrei impunătoare a celor care s-au declarat moldoveni la recensământul din 2004, iar în cel mai rău caz să mențină cifra la nivelul actual, raportată la numărul de decese și plecări peste hotare.

Campania lansată de PSRM cred că va fi foarte activă, deoarece în ultimii ani au fost numeroase acțiuni de informare a cetățenilor precum că sunt de fapt români, iar Parlamentul României în luna mai 2013 a votat modificarea Legii nr. 299/2007 prin care sunt recunoscuți ca români toți cei care sunt în afara granițelor României și se declară armâni, armânji, aromâni, basarabeni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, voloni, macedo-armânji, precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus.

Pe de altă parte, organizațiile românești au lansat o campanie similară, prin care vor încerca să convingă cât mai multe persoane să se declare români și că vorbesc limba română, iar în acest sens au lansat site-ul recensamant.md, unde fiecare se poate informa cum să completeze formularul de la Recensământul 2014.

Potrivit Legii nr. 90 din 26 aprilie 2012, Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se va efectua în perioada 1-14 aprilie 2014.

Din câte se vede, Dodon și partidul său a mai furat o nișă de la comuniști, care se ocupau de ”moldovenism”. PCRM, în lipsă de imaginație și activitate politică, rămâne în fiecare lună fără câte o ideea, care este preluată de către PSRM și pusă în practică mult mai activ și, după câte se vede, mai cu efect. În ultima perioadă, comuniștii au stat cu dinții în soare și au rămas atât fără moldovenism, cât și fără ideea aderării la Uniunea Vamală, fără steagul bicolor și fără mesaje de susținere a electoratului socialist-comunist. Acest gol este înlocuit rapid de către PSRM, partidul condus de către Igor Dodon, care dorește să înlocuiască PCRM-ul atât pe scena politică, cât și în Parlament, iar rezultatul va fi văzut după alegeri. Este evident că Igor Dodon încă nu are șansele să se promoveze ca un lider cum este Vladimir Voronin, însă intrarea în Parlament a PSRM-lui, pe un termen de 4 ani și cu mai mulți deputați, i-ar asigura o cale liberă la următoarele alegeri care vor fi după acestea din toamna viitoare. Acum PSRM-ul are doar câțiva deputați, lipsiți de putere, pentru că nu faci nimic atunci când ai 3-4 oameni în Parlament, decât să bagi câte un proiect de lege populist, care evident că va cădea la Comisie.

Cred că după campanie cu recensământul, PSRM va veni cu alte campanii, inclusiv economice, mult mai serioase și create special pentru alegerile care vin. Înainte de alegeri, acest recensământ dă de lucru partidului condus de Dodon, iar pentru unii pare să fie o irosire de timp a concurenților, fără a se gândi că de fapt prin intermediul campaniei de la recensământ PSRM va duce mult mai ușor mesajele sale către populație, precum și va face cunoscut partidul unui cerc mult mai mare de alegători.

După o lună de la petrecerea recensământului vor începe și sondajele de opinie, în baza cărora vom putea măsura și primele succese ale PSRM-lui, precum și primele semne de scădere a PCRM în favoarea partidului coordonat de către Dodon.

Foto pentru articol: adevarul.md

Distribuie acest articol