Igor Dodon pune capacul peste guvernarea pro-europeana

Desi nu sunt in avantaj, socialistii anunta ca vor depune in aceasta saptamana o motiune de cenzura impotriva Guvernului Strelet. Aceasta motiune inseamna utilizarea punctului slab al Aliantei PD, PLDM si PL, care nu are in prezent voturile necesare pentru mentinerea Guvernului pro-european.

Socialistii, in frunte cu Igor Dodon, nu sunt pregatiti pentru guvernare, insa vin cu propunerea de destituire a Guvernului, iar urmatorul pas va fi convocarea alegerilor anticipate.

PSRM are nevoie, dupa victoria neasteptata de anul trecut, sa faca curatenie in lista partidului, precum si sa promoveze in frunte alte persoane. Cu lista de astazi nici nu poate indrazni sa ceara functii importante.

Chiar daca spuneau ca nu vor sa colaboreze, astazi comunistii au anuntat, prin gura lui Voronin, ca sunt gata sa sustina orice motiune de cenzura, insa conditia lor este instaurarea unui Guvern tehnocrat.

Sa nu uitam ca, dupa alegerile de anul trecut, comunistii au sustinut un asemenea cabinet “tehnocrat”, care s-a dovedit pana la urma o adunatura de incompetenti. Si de aceasta data, ascunzandu-se sub motivul “Guvern tehnocrat”, comunistii sunt gata sa revina la putere si sa sustina pentru urmatorii trei ani un premier comod lor, precum si celorlalte partide.

Cu siguranta nu vom avea o Alianta deschisa de stanga, cu participarea unor partide pro-europene, deoarece un asemenea pas va intari PLDM-ul, chiar daca Filat este la pârnaie. Partidele politice, de stanga si de dreapta, nu vor face o asemenea greseala, iar solutia lor va fi un Guvern tehnocrat minoritar. Ultima problema pusa in fata acestora este daca mai stiu ei ce inseamna “tehnocrat”.

Sa ne amintim ca, pana la venirea comunistilor in 2001 am avut o situatie asemanatoarea. Premierii erau demisi la cateva luni, iar Guvernele instituite se implicau in delapidari a averii de stat. In rezultat, Leul s-a devalorizat si a inceput o criza pilitica-economica fara precedent.

Guvernele democrate, de pana in 2001, au promovat gruparile criminale, iar pe plan economic au ingropat intreaga economie. Pe plan social, pensiile se achitau in marfuri ori la ora 4 dimineata. Salariile se dadeau o data la cateva luni. Situatia de astazi este identica, iar in fruntea tarii sunt tot acei actori.

Daca sincer, o motiune s-ar impune, insa nu suntem pregatiti sa inlocuim guvernarea. Stim care sunt interesele lui Dodon, iar acest fapt trebuie sa ne puna pe ganduri.

Distribuie acest articol