Igor Dodon continuă să implementeze agenda Platformei DA

Pe parcursul anilor 2015-2016, prin intermediul JurnalTV și al străzii, Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de către Andrei Nastase, a cerut următoarele: vot uninominal, alegerea președintelui prin vot direct, reducerea numărului de deputați, eliminarea imunității parlamentare, anularea legii miliardului.

Ieri, după 100 de zile de guvernare, luând în considerare și cerințele Platformei DA, Igor Dodon a semnat decretul cu privire la organizarea unui referendum național asupra a patru subiecte de „interes național”. Potrivit documentului prezidențial, se cere inclusiv susținerea cu privire la ”anularea” miliardului și reducerea numărului de deputați.

Aceste două puncte, nominalizate mai sus, fac parte din agenda publică a Platformei Demnitate și Adevăr. Mai mult, săptămâna trecută Platforma DA, deja partidul, i-a cerut lui Dodon anunțarea unui referendum cu privire la anularea legii miliardului.

După câte înțeleg, Igor Dodon continuă să implementeze agenda publică a Platformei DA, de parcă nu mai sunt și alte lucrări de făcut, mult mai importante și chiar de interes național.

Ce ține de referendumul convocat de către Dodon, pot să vă spun de pe acum că acesta este unul populist, deoarece nu va avea nici măcar un efect juridic. Or, conform decretului, subiectele scoase la referendum nu anulează și nici nu modifică expres anumite norme legale sau constituționale, iar la fiecare întrebare nu există variantele de răspuns Da sau NU/Pro sau Contra. Eu sper că experții se vor expune mai pe larg, iar cineva poate chiar va ataca decretul prezidențial.

Să nu uităm că referendumul ne-ar costa vreo 50 milioane de lei. Acești bani acum nici nu-i avem, dar ar fi fost mai bine să-i cheltuim pentru realizarea unor proiecte sociale, nu pe realizarea agendei Platformei DA și nici pe marasmul politic al liderului socialist.

 

Distribuie acest articol