Igor Dodon a pierdut în Găgăuzia

Candidatul socialistilor la functia de Bascan al Gagauziei a castigat alegerile la limita. A acumulat putin peste 51% din voturi, ceea ce inseamna 32 de mii de alegatori.

Scorul alegerilor din Gagauzia demonstreaza ca Partidul Socialistilor, sustinatori si mentori ai Irinei Vlah, au suferit o infrangere colosala in Sudul Tarii, deoarece se asteptau la un scor mult mai mare, avand ca referinta Referendumul ilegal de anul trecuta, la care au participat peste 70 de mii de alegatori, ce au votat in proportie de 98% pentru Uniunea Vamala, respectiv pentru Rusia.

Ca urmare a Referendumului pro-rusesc, Irina Vlah a facut campanie deschisa si a spus pe fata ca vrea relatii mai bune cu Rusia. Chiar si unul din slogane spunea ca ea merge impreuna cu Rusia. Cu toate acestea, mesajul nu a mai prins bine pentru alegerile de ieri, iar scaderea este de peste 45 puncte procentuale, fata de rezultatele de anul trecut. Se miza pe faptul ca Irina Vlah va obtine cel putin 70%, insa realitatea este alta, dupa cum am constatat cu totii.

Scorul alegerii bascanului va da batai de cap Irinei Vlah, precum si socialistilor. Acel 1% peste pragul necesar este de fapt o dovada ca functia se acorda, insa este una suspendata pe un fir de ata. Oricand nemultumirea gagauzilor poate creste si poate fi schimbat scorul sustinatorilor, iar noul Guvernator poate cadea rapid in cazul unui Referendum.

Din punct de vedere politic, alegerile de ieri sunt un dezastru pentru PSRM – o dovada clara de scadere a sustinatorilor.

Insa, pana la expirarea mandatului Irinei Vlah, ori pana la destituirea acesteia, PSRM va avea un membru in Guvernul de la Chisinau. Dupa cate cunoasteti, bascanul devine automat membru al Guvernului si nu poate fi demis prin motiune.

Distribuie acest articol
3 Comments