Halal de cei care strigă despre „Justiția televizată”

Presa PLDM face spume dis-de-dimineață, susținând că în Moldova se face justiție televizată. Acest trust, de sub rădăcina Stejarului, este indignat de faptul că în presa au apărut noi înregistrări audio prin care Vlad Filat este pus la pământ definitiv.

Ce înseamnă justiție televizată?

Redacțiile verzi spun că CNA face scurgeri de informații în presa, ca respectiv societatea civilă să fie informată despre mersul anchetei, precum și despre probe. Totodată, mai susțin ei, că pe această cale se pune presiune din partea societății civile, iar stăpânul lor este lipsit de apărare.

Anterior, prin 2013, a mai fost un caz de interceptare a telefoanelor premierului Filat, care la fel l-au pus pe burtă în doar câteva săptămâni, rămânând atunci fără funcția de premier, ținută cu dinții din 2009.

Vedem că, în cazul dat ajung în presă informații concludente cauzei penale, însă nu poate fi învinuiți procurorul de caz, judecătorul sau o altă persoană împuternicită cu urmărirea penală, mai cu seamă că sursa care a pus înregistrările este Renato Usatîi, făleșteanul primar de Bălți, care spune că deține asemenea materiale despre mai mulți politicieni.

Fără să ne ducem prea departe, vreau să atenționez și despre „justiția televizată” din România, acolo unde aproape din fiecare dosar cu rezonanță ajung în presă materiale clasificate, interceptări și multe altele, despre care la fel se susținea că se încalcă dreptul la apărare a celui supus cercetării penale, ca până la urmă să vedem condamnări și mențineri, precum și executări cu închisoarea.

Până una alta, nu cred că scurgerea de informații în presă este ceva greșit. Mai mult, aceste acțiuni asigură o mai bună transparență a procesului penal. Or, nu o singură dată presa a spus că dosarele se murează și nu se spune nimic despre el, ținându-se în secret totul. Uite că, prin căi poate mai puțin legale, se face lumină în cazul lui Filat, iar noi cunoaștem pentru ce a fost reținut și pus la răcoare.

Presa PLDM, cea care face spume în prezent, ar face mai bine să publice înregistrările Shor-Filat, în loc să caute scuze prin orice colțuri. Știu că e greu să ai șeful la închisoare, dar situația dată ar trebuie să conformeze pe fiecare.

UNIMEDIA, ZN, TV7, liniștiți-vă!

Distribuie acest articol