Haideți să mulțumim PLDM-lui pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău

Pe data de 5 decembrie 2015, la inițiativă lui Tudor Deliu, împinsă din urmă de către ceilalți deputați din PLDM, în urma reținerii lui Vlad Filat în luna octombrie, a fost creată Comisia parlamentară cu privire la examinarea procedurii și contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (vezi aici). Atunci inițiativa lui Deliu a fost calificată drept răzbunare pentru întemnițarea lui Vlad Filat, iar puțin mai târziu ne-am convins și de ce.

Anterior, înainte să fie votată hotărârea de concesionare a AI Chișinău (vezi HG aici), care ar fi fost examinată de către Comisia menționată mai sus, Vlad Filat a fost omul care s-a ocupat exclusiv de această chestiune investițională, iar mai târziu Valeriu Streleț, un alt membru al PLDM, a fost deputatul care și rupt cămașa de pe piept în momentul când explica colegilor deputați despre necesitatea concesionării Aeroportului unui investitor serios (vezi aici). Astfel, pentru nimeni nu este străin că, atunci când vorbim despre acel contract de concesionare, vorbim de fapt despre contractul semnat între PLDM și AviaInvest, nu între Guvernul Republicii Moldova și AviaInvest. Toți știu despre aceasta, dar puțini peledemiști vor să recunoască acest fapt incontestabil.

Astăzi, după aproape un an de zile de la data formării Comisiei nominalizate mai sus, inclusiv după jumătate de an de când ar fi fost întocmit raportul, deputatul PLDM Iurie Țap și un socialist și-au reamintit despre dosarul AIC, prezentând în acest sens un raport despre modul în care a fost cedată aerogara companiei AviaInvest prin concursul organizat exclusiv de PLDM. Eu nu vreau să mă opresc prea mult la raportul lui Țap, pentru că nici dumnealui nu a înțeles ce a citit în fața camerelor de luat vederi, dar o să mă repet a câta oară despre necesitatea și rezultatele concesionării AIC.

Taxa de mordenizare, la care a făcut refeire Iurie Țap, a fost inclusă în contract de către negociatorii PLDM, precum și votată tot de aceleași persoane care azi o contestă. La păstrarea taxei s-a luat practica din peste 50 de state, respectiv nu o mai putem contesta la nefinit și nici nu putem spune că este nemaîntâlnită. Totodată, deputatul partidului care a decis concesionarea mai spune că AIC era profitabilă în momentul concesionării, însă nimeni nu a văzut ca Statul să investească sau să modernizeze ceva.

Deci, după cum am mai scris anterior, la situația de azi Aeroportul Internațional Chișinău (www.airport.md) a fost modernizat, iar calitatea deservirii a crescut la un nivel neimaginabil câțiva ani în urmă. În acest sens avem și studiul IMAS, care demonstrează că modernizarea și schimbările în bine sunt apreciate de majoritatea pasagerilor care aleg să călătorească pe calea aerului, anume de pe Aeroportul din Chișinău.

Iată pentru satisfacția clienților, printre care mă număr și eu, mulțumesc PLDM-lui pentru decizia corectă, din punct de vedere investițional, de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău către AviaInvest. Datorită acestei concesionări, promovată și votată la insistența PLDM, dar controlată din strâns de către Vlad Filat, astăzi AIC arată excelent de bine, ca un aeroport importat din orice altă țară europeană, iar pe alocuri este chiar mai bun decât ultimele aeropoarte văzute de mine, dar mă întristează faptul că, anume acum, când AIC este modernizat și s-a demonstrat că o administrare corectă și investițiile concrete pot aduce rezultate frumoase, cineva încearcă să distrugă totul, fără să se gândească măcar un pic și la faptul că Aeroportul este unicul proiect strategic moldovenesc demn de laudă și peste hotarele țării.

Foto: unimedia.info

Distribuie acest articol