Guvernul Moldovei va sărbători „Victoria Sovietică”

Deportati

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 92 din 16 martie 2015, „Guvernul Gaburici” va celebra cea de-a 70-a aniversare de la „Victoria poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei 1941-1945”. În acest sens, a fost expediat spre Parlament ratificarea acordului Statelor CSI, potrivit căruia veteranii din Moldova vor primi și medalii identice cu cele din Rusia și alte țări. Cel mai probabil, aceste medalii vor avea „Lentocica lui Gheorghe”, simbolul războiului dintre Rusia și Ucraina, în desfășurare chiar în aceste clipe.

IMG_1444.JPGAcordul CSI cu privire la marcarea „Victoriei Sovietice” a fost semnat de către Președintele Nicolae Timofti, care ocazional se consideră și un mare român, cinstit chiar și de către unioniștii de la Chișinău și București.

Din păcate, Guvernul Republicii Moldova nu spune nimic despre tragedia care a urmat acestei mari „victorii sovietice” în anii 1946-1947, când Rusia a organizat cea mai mare foamete din istoria țării noastre. Atunci au murit mii de oameni, însă acest lucru nu este comemorat. Potrivit guvernanților, este mai important de marcat cu mare fast ocupația sovietică, decât de comemorat și de cinstit pe cei care au murit lucrând să hrănească tot Kremlinul și cele mai importante orașe rusești. Poate că premierul nu cunoaște, fiindcă este fără școală absolvită și cu BAC-ul picat, însă în perioada anilor 46-47, după „Marea Victorie”, de fapt după ocupație, toate șoproanele țăranilor din Basarabia au fost măturate, iar cei care încercau să ascundă pâinea erau omorâți, împușcați în fața familiei.

Tot nimic nu se spune și despre deportări. La fel este o temă însângerată și deloc amintită de guvernanți, însă trebuie să împrospătăm mintea și să cunoaștem că atunci au fost deportați țărani voinici și harnici. În Basarabia, 90 vagoane au pornit din stația Taraclia, 44 vagoane – din stația Basarabeasca, 44 vagoane – din stația Căușeni, 48 vagoane – din stația Tighina, 187 vagoane – din stația Chișinău, 48 vagoane – din stația Ungheni, 83 vagoane – din stația Ocnița, 133 vagoane – din stația Bălți, 73 vagoane – din stația Florești, 40 vagoane – din stația Râbnița, 38 vagoane – din stația Bolgrad, 103 vagoane – din stația Arțiz, 340 vagoane – din stația Cernăuți.

Îmi este rușine de acest Guvern care serbează ocupația rusă și uciderea a sute de mii de oameni, prin foamete și deportări. Îmi este silă de toți politicienii care se pun în genunchi și o sug unii de la alții.

Puteți citi proiectul aici, iar hotărârea aici.

 

Distribuie acest articol

5 comments

 1. Deși C.C.C.P. a făcut mai multe victime pe parcursul existenței sale decât Germania nazistă, actualul guvern din R.M. a ales ca celelalte guverne trecute, adică, a ales „răul cel mai mic” în viziunea lor rusificată, iar astăzi vedem încă comemorațiuni din acestea… penibil…

 2. Deportari au fost nu numai in MD, ci si in rusia la fel. De ce noi trebu sa confundam victoria cu evenimente tragice care au fost petrecute pe tot teritoriu fostlui urss? In acest razboi au participat nu numai rusia, ce insiamna ca victoria nu este numai ai lora. Mai sunt veterani vii pt care aciasta zi este de valoare.

  1. gindeste putin mai deschis, si aduti aminte ca inainte de razboi am fost ocupati de rusi, apoi dupa ce sa inceput razboiul am fost impusi sa luptam pentru ei, cei care se impotriveau erau executati sau deportati,
   da, sunt veterani inca in viata care au luptat, si la sigur ei habar nu au pentru ce au luptat, au luptat pentru ca asa trebuia, asa li se spunea,
   este o jignire asupra natiunii ca pe 9 mai sa fluturam panglica georgiana , cind avem panglica noastra : tricolorul
   tindem spre europa dar sarbatorim ziua victoriei, pacat
   ziua viztoriei= foamete, cetateni cu carte deportati, sute de mii de oameni executati,

  2. Ești un agramat cu o gîndire analitică asemanatoare cu a unei moluște.Te rog,fă o favoare internetului și nu mai comenta.

 3. Un articol foarte bun. Pacat ca foarte putini moldoveni isi cunosc adevarata istorie si identitate nationala. Pacat ca avem in fruntea nostra niste porci, mafioti, corupti care habar nu au ce sa faca cu functia pe care o detin.

Comments are closed.