Guvernul a fost mâncat de coroziunea corupției sau e conflict de interese?

gov-ruginaSuntem puși deja în fața faptelor împlinite, dar apare întrebarea ce anume a dus la demiterea Cabinetului de miniștri, pe lângă acele interese înguste, băgate pe uși largi de forțe externe.

Având atâția miniștri suspectați de fapte ilegale, dar și miniștri demiși din funcție tot pentru acte de corupție și trafic de influență, ar trebui să constatăm că Guvernul Filat 2 a fost de fapt mâncat de coroziunea corupției.

Nu aș spune că toți miniștrii sunt din această tabără, dar putem trece cu asemenea constatări pe la Ministerul Agriculturii (Belîi Aist – voi reveni la subiect), Finanțe, Economice, Cultură, EDUCAȚIE, Transporturi, Mediu și tot așa mai departe.

CNA are pregătite dosare pentru toți, potrivit lui Diacov, însă Centrul însă este selectiv, știm de ce. Avem dosare pe numele miniștrilor, sau vice-miniștrilor, din Partidul Liberal, din Partidul Democrat și Liberal Democrat. Deci, coroziunea corupției a atins toate cele trei componente ale Alianței pentru Integrare Europeană. În acest caz comentatorii ar trebui să aibă în calcul toate trei formațiuni, nu doar una, pentru că toți au ”bile la fund”, cum a spus Ghimpu.

Dacă am da la o parte interesele înguste și conflictele de interese, am putea spune că nu a fost demis un Cabinet chiar strălucit. Or, Ministerul de Finanțe a schilodit bugetul cu 399 mii € (6 milioane lei), Educației de câteva milioane (autobuzele școlare), Sănătății cu sute de mii (nu includeți Spitalul Republican, acolo e altă cașă), Culturii a prejudiciat statul prin înstrăinarea mai multor bunuri de valoare culturală, cel de la Mediu virează bani în contul nepotului, și tot așa mai departe, până când se uită de scopurile primite prin votul acordat de cetățeni, alegători muritori.

În instituțiile subordonate GOV situația nu stă mai bine. Cine are treabă pe la una din aceste instituții știe cât de greu este să obții o autorizație, sau să capeți anumite documente. Despre cazul FISC cred că este inutil de spus ceva. Șeful (suspendat) a primit deja încă 20 zile de arest, ceea ce demonstrează că instanța a găsit motive pentru ”păstrarea” la rece a lui Vicol.

Un oficial german, şeful Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestag-ului Germaniei, Gunther Krichbaum, a declarat că la mijloc ar putea fi și interese personale, iar demisia Guvernului a fost o neînțelegere. Probabil că ar fi și așa, însă această neînțelegere a dus la demisia Guvernului corupt, ceea ce poate pentru Moldova ar însemna o gură de aer.

Conflicte de interese desigur sunt, ai existat și vor mai fi, pentru că într-un singur partid apar multe persoane care se opun, dar într-o Alianță apar dublu, sau chiar triplu probleme la care trag fiecare din cei ajunși la ”treucă”. Interesele sunt inevitabile, dar partea proastă este că sunt prea mari și prejudiciază Moldova foarte tare.

Cu toate acestea, chiar dacă am susținut menținerea actualului Cabinet, doar pentru a putea fi semnate Acordurile cu UE, aș recomanda celor 3 să se așeze și să rezolve situația creată, cel târziu până în luna mai, deoarece în noiembrie ne așteaptă un asfințit mai bun, cu privirea spre UE, având speranța că vom ajunge să fim membri până în 2017.

Distribuie acest articol