Guvernanții nu au estimat bine operativitatea protestatarilor

Mica revoltă de la Parlament, cu ruperea ușilor, mobilierului, teracotei, inclusiv cu agresarea lui Mihai Ghimpu, s-a datorat în mare parte incapacității guvernanților de a calcula operativitatea protestatarilor.

Am văzut destul de clar că o gloată de oameni, sătulă de promisiuni, dar ușor manipulabilă, a fost adunată în fața Legislativului în timp record. A fost practic un protest spontan. Nimeni nu s-a așteptat la atâta lume pe scările instituției care urma să acorde votul de încredere Guvernului Filip, un vot dat de fapt pe ușa din spate.

Acesta este doar un minus al actualei majorități. Mai are neajunsuri, iar cel mai mare este inclusiv călcatul oamenilor pe picioare și pe urechi. Da, Moldova are nevoie de un Guvern stabil, pro-european, dar nu de unul absolut incompetent și 100% politic. Cineva a promis de pe scările TNOB că Moldova în 2016 va cunoaște schimbarea, dar ne-am trezit cu dubioși în fruntea ministerelor. Vom vedea ce vor face ei în noile funcții, deși înțelegem că nu vor sluji poporul. Ei vor sluji doar stăpânii lor. Din acest punct de vedere putem să spunem că a fost o tentativă de lovitură de stat inclusiv politică, nu doar cu pumnii. Fiecare a atentat, în felul său, la siguranța Republicii Moldova.

În următoarele zile vor mai fi proteste. Eu sper că liderii politici vor asculta UE, America și România, iar în termen cât mai scurt se vor așeza la masa de negocieri. Este momentul potrivit de găsit un compromis. Am avut 8 ani de guvernare și dezmăț comunist, așa că nu trebuie de permis încă două mandate de același gen, guvernate de niște „pro-europeni”, care de fapt doar spurcă acest ideal al unor concetățeni.

În prezent mă îngrijorează coagularea forțelor de dreapta cu stânga. Reacția „chimică” a acestui proces ar putea fi prea periculoasă pentru Moldova, deși înțelegem că pentru unii politicieni va acționa la fel ca acidul. Ghimpu este prima victimă.

Protestul Nastașelor nu s-a încheiat. Anticipatele încă nu au fost anulate. A rămas doar să vedem cine acoperă pagubele materiale și morale.

Distribuie acest articol