Gazoductul Iași-Chișinău schimbă regulile jocurilor Gazprom

gazprom

Ieri, 19 decembrie 2014, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Hotărârea ANRE cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale de către consumatorii finali. Acest Regulament pune capăt monopolului Gazprom deținut în Republica Moldova prin intermediul Moldova Gaz, Chișinău Gaz și prin SRL-urile înființate prin raioane.

Potrivit art. 5 din Regulament, un consumator final este în drept să opteze pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale la toate locurile de consum sau numai la unele din locurile sale de consum. Pentru un loc de consum consumatorul final este în drept să încheie numai un singur contract de furnizare a gazelor naturale.

Pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale, adica pentru a renunțat serviciile Gazprom, consumatorul final este obligat să notifice, în termen de 20 (douăzeci) de zile calendaristice înainte de data propusă pentru rezilierea contractului de furnizare a gazelor naturale, furnizorul actual şi operatorul de reţea în legătură cu intenţia de a rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale. Înștiințarea poate fi descărcată și de aici – anexa_676.

În cazul în care, urmare a suspendării procedurii de schimbare a furnizorului de gaze naturale, va fi depăşită data propusă pentru rezilierea contractului de furnizare a gazelor naturale, indicată în notificarea privind schimbarea furnizorului de gaze naturale, procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale urmează a fi repetată. Cu acordul furnizorului actual, furnizorul nou poate prelua, parţial sau integral, datoriile consumatorului final faţă de furnizorul actual.

Se interzice furnizorilor de gaze naturale, operatorilor de reţea să perceapă de la consumatorii finali plăţi pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale, pentru încheierea contractelor de furnizare a gazelor naturale, a contractelor de prestare a serviciului de transport al gazelor naturale, a contractelor de prestare a serviciului de distribuţie a gazelor naturale sau să împiedice în vreun mod derularea procedurii de schimbare a furnizorului de gaze naturale de către consumatorul final.

Pentru iniţierea procedurii de schimbare a furnizorului de gaze naturale, consumatorul final, în primul rând, îşi selectează un furnizor nou de gaze naturale, care dispune de licenţă pentru desfăşurarea activităţii pe piaţa de gaze naturale locală sau un furnizor din exteriorul ţării.

Aceste modificări făcute pe piața furnizării gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova vin ca urmare a construirii gazoductului Iași-Chișinău, precum și din necesitatea ieșirii Republicii Moldova de sub papucul șantajabil al Rusiei. Deja de al 1 ianuarie 2015 vom putea procura gaz livrat prin conducta nouă, precum și de la alți furnizori de gaze licențiați în Moldova, chiar dacă sunt de peste hotarele țării. Pentru consumatorii finali este o veste foarte bună, deoarece vor scădea și prețurile considerabil. Concurența mereu face bine unei piețe deschise. Decapitarea Gazprom lasă Rusia fără o unealtă de șantaj, iar consumatorilor se aduc alți furnizori de gaze naturale, care evident vor avea și o calitate mai bună a prestării serviciilor.

Cel mai mult mă bucură faptul că, chiar după două decenii de la independență, în sfârșit am avut curajul să ieșim de sub plapuma cu gaze a Rusiei. În sfârșit guvernanții au pus pixul și au semnat documente prin care au tăiat multe pofte ale Gazprom și ale Rusiei. După acest Regulament cu ușurință vor putea fi implementate și celelalte Pachete energetice propuse de Uniunea Europeană.

Mulțumim României și Uniunii Europene pentru ajutorul acordat, pentru conducta de gaze naturale Iași-Chișinău și pentru faptul că au impus guvernanții de la Chișinău să renunțe la „strânsele” relații cu Gazprom.

Distribuie acest articol