Găgăuzia a declanșat procesul de separare. Autoritățile de la Chișinău se ocupă de vânătoare!

Găgăuzia a declanșat procesul de separare. Autoritățile se ocupă de vânătoare!
Găgăuzia a declanșat procesul de separare. Autoritățile se ocupă de vânătoare!
Știre destul de alarmantă a fost publicată de portalul gagauzinfo.md, cu privire la declarația deputatului local, Ivan Burgudji. În același timp, autoritățile de la Chișinău se ocupă de vânători și miniștri care pun în gaj bunurile statului.

Astfel, până la finele anului 2013 Găgăuzia va avea propriul Consiliu Coordonator pentru Radio și Televiziune, precum și întreprinderea de stat ”Radiocomunicații”. Acesta este încă un pas de separare a Găgăuziei de Republica Moldova.

În Comrat a desfășurată audierea publică cu privire la modificarea legii ”Cu privire la televiziune și radio”. În timpul dezbaterilor s-a pus accentul foarte mult pe autonomie, în special ce ține de audiovizual.

Deputatul local Ivan Burgudji a menționat că a făcut un apel către reprezentații OSCE, privind aceste drepturi, invocând exemple din Catalonia și Insulele Åland. Anterior, pe data de 10 ianuarie 2013 am scris despre fenomenul de înviorare a separatismului din Găgăuzia. Din păcate, autoritățile de la Chișinău nu au timp de apărarea integrității Republicii Moldova, chiar dacă se confruntă deja cu separatismul Transnistria.

Guvernul, Parlamentul, Președenția, SIS-ul și alte organe de ocrotire a normelor de drept au trebui să adopte o poziție față de mișcările din Sudul Țării, unde apar elemente de șovinism, separatism, naționalism prin crearea unor structuri neconstituționale și ilegale.

Or, LEGE Nr. 112 din 22.05.2008 prevede destul de clar Concepţia securităţii naţionale a Republicii Moldova. La punctul 1.3.1. prevede: Existenţa regimului separatist amplifică discrepanţa din cadrul juridic unic al Republicii Moldova, condiţionînd imposibilitatea acordării de asistenţă juridică cetăţenilor Republicii Moldova din localităţile din stînga Nistrului (Transnistria), periclitînd totodată cooperarea internaţională judiciară în acest segment. Vor fi intensificate eforturile în vederea soluţionării problemei acordării de asistenţă juridică cetăţenilor Republicii Moldova din localităţile din stînga Nistrului (Transnistria), în circumstanţele garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale consacrate prin instrumente juridice cu conotaţie internaţională şi europeană la care Republica Moldova este parte. Căile de soluţionare a conflictului transnistrean se vor baza pe Constituţia Republicii Moldova.

Următorul punctu, 1.3.2: Republica Moldova, fiind un stat polietnic şi multinaţional, ameninţarea apariţiei elementelor de şovinism, de naţionalism şi de separatism este persistentă. Deşi legislaţia ţării la acest subiect este suficient de progresistă şi, la moment, aceste elemente nu sînt pronunţate, se va ţine cont de interesele tuturor grupelor etnice de pe teritoriul ţării în promovarea politicii interne şi externe.

Observăm că, chiar dacă Concepția națională condamnă acțiunile din Transnistria, autoritățile nu se grăbesc să condamne și să prevină acțiunile din Găgăuzia. Nepăsarea acesta ar putea duce la ruperea încă a unui teritoriu din coastele Republicii Moldova.

Amintesc și despre intențiile Găgăuziei privind înființarea propriilor relații diplomatice cu țările CSI, înlăturând astfel autoritatea Constituțională și legală a Ministerului de Externe.

Zilele trecute, Eugen Carpov a avut întrevedere cu separatista Nina Ștanschi. Probabil este timpul ca Carpov să primească împuterniciri să discute deja și cu Formuzal, cu ceilalți deputați locali, pentru a nu ajunge în situația pe care o avem acum în stânga Nistrului.

Despre OSCE tac, pentru că ei au tăcut și atunci când morții au votat, precum și atunci când pe podul de la Nistru a fost omorât un tânăr, cu gloanțele ”pacificatorilor”.

Recomandare pentru Guvern, Parlament, Președinte: Lăsați vânătoarea, apărați integritatea teritoriului Republicii Moldova!

Distribuie acest articol