Finanteaza SUA si UE sursele media culcate sub Nastasi si Topi? 

In ultimul timp am vazut o promovare intensa a intereselor Nastasilor si Topilor pe calea surselor media finantate de SUA si UE prin intermediul mai multor organizatii intermediare, inclusiv prin ambasade.

In mod normal finantatorii externi nu sustin promovarea subiectelor politice, fiind rezervati si atenti in acest sens. Insa asocierea unor surse media la Ambasada SUA sau cu mai multi finantatori din UE lanseaza impresia ca inclusiv mesajele politice sunt sustinute de principalii finantatori. Aici este si cazul unui post de radio cu filiale internationale, prezent si in Moldova, care este finantat direct de Statele Unite.

Eu sper ca pana la urma mass-media finantata din afara, menita de fapt sa promoveze politici sociale, nu fac si propaganda politica in detrimentul ordinii constitutionale. Ar fi grav sa aflam ca SUA sau UE sustin protestele si revolta populara, alimentand opinia publica cu reportaje si multe texte critice nefondate in adresa guvernarii. In acest caz putem spune ca nu doar Rusia duce un razboi hibrid, dar o fac si alti parteneri externi.

Am inteles ca astazi este ziua solidaritatii in presa, au organizat si un mars in capitala. Sper ca solidaritatea lor este axata pe sustinerea jurnalistilor agresati de politicieni, nu in favoarea unor politicieni. In Moldova am vazut destule exemple cand jurnalistii au facut jocuri politicie, iar in acest portofoliu incape si protestul cand chipurile operatorii si jurnalistii nu aveau acces in sala de sedinte a Parlamentului. Dupa deschiderea usilor au beneficiat de acest drept un numar mic de operatori si jurnalisti, uneori acestia lipsind din sala, fapt ce demonstreaza ca ingradirea accesului era doar un pont pentru jurnalistii de curte.

SUA si UE ar trebui sa faca o analiza asupra actiunilor jurnalistilor afiliati politic.

Hai, cu solidaritatea!

Distribuie acest articol