Filat “rupe” PL, după ce a rupt AIE. O fi el mâna Moscovei?

Astăzi a fost o zi furtunoasă pe scena politică, culminând cu scindarea de fapt a Partidului Liberal, așa cum era de așteptat.

Dimineață www.deschide.md a publicat o știre exclusivă în care se spunea despre faptul că Ana Guțu va solicita astăzi demisia lui Ghimpu și numirea lui Chirtoacă în funcție de președinte al Partidului. Dacă-mi amintesc bine, știrea a fost publicată aproape de ora 10.

Peste zi, Mihail Fiodorovici a dat o declarație în exclusivitate pentru PublikaTV, în care anunța că Ana Guțu îi pregătește un complot, iar aceasta, împreună cu alți deputați PL, intenționează să-l voteze pe Vlad Filat din nou în funcție de prim-ministru al Republicii Moldova.

Din grupul celor care sau autoproclamat reformatori ai Partidului Liberal fac parte doi foști colaboratori ai securității URSS, după cum scrie presa și este redat într-o listă publicată pe internet. Anume, din Consiliul de reformare a PL face parte Saharneanu, cel despre care se spune că furniza Moscovei informații din interiorul grupului de inițiere și săvârșire a Independenței Republicii Moldova. Un alt personal este Ion Hadîrcă, persoana care compunea poezii despre Lenin, URSS. Mai grav, Ion Hadîrcă este persoana care a solicitat eliberarea lui Smirnov, după ce a fost prins de autoritățile moldovenește în timpul conflictului armat de pe Nistru.

Atunci, după ce soldații moldoveni au ajuns la Kiev și au pus mâna pe Smirnov, într-o noapte s-a reușit eliberarea separatistului de la Tiraspol, în baza scrisorii lui Ion Hadîrcă, care tare-l mai jelea pe cel din stânga Nistrului.

Un alt personaj, dar care nu face parte din Partidul Liberal azuriu, dar este lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, în persoana lui Vlad Filat, ar fi colaborat cu securitatea rusă și a fost angajat în calitate de grănicer, fiind pus undeva la granița cu Uncraina, probabil de unde-i se trage iubirea față de hotare, contrabandă și influență.

În cercul reformator au nimerit și oameni care cred în viitorul țării, dar încă nu au conștientizat cine sunt de fapt oamenii aflați la stânga și dreapta lor. La fel, unele persoane, prezente astăzi în sală, s-au lăsat conduse de anumite forțe, potrivit liderului PL, încă în funcție.

Vlad Filat, încununat cu succes în ultimile zile, dar vizibil afectat de negocierile grele și atacurile media, a prezis câteva zile în urmă că va avea voturile PL. Puțini și-au pus întrebarea de unde și cum acesta știa că deputații PL vor vota pentru el, însă, astăzi, când ne aflăm înaintea unei alte zile de 13, dar fiind vinerea cu ghinion pentru Ghimpu, am avut co toții surpriza să vedem de fapt scindarea PL, după ce tot într-o zi de 13 a fost scindată și Alianța, de același Vlad Filat, prin denunțarea Acordului AIE.

E greu de spus cine până la urmă este persoana care a pus umărul distrugerii PL înainte de noile alegeri parlamentare. Dar, acum toți arată cu degetul spre Vlad Filat, iar acest arătat de deget nu ar fi întemeiat dacă zilele trecute cel din urmă nu dădea de înțeles că va fi susținut de deputații din PL.

Acum probabil cei rupți din PL vor să facă un Crack pentru partid, sau să formeze o altă entitate politică, pentru a merge braț la braț cu interesele unora, chiar dacă nu înțeleg că sunt conduși de cineva cu influențe din exterior.

Pe lângă toate, Mihai Ghimpu are cea mai mare parte a vinei, pentru că nu a reușit să-și educe partidul, colegii și subalternii. A făcut din partid un harem de idei unice, poziții atrăgătoare pentru Plahotniuc, punând membrii PL să-l atace pe Filat până la refuz, iar pe altă parte să-l apere pe Plahotniuc mai mult decât o făcea Lupu vara trecută.

Vlad Filat a reușit s-și realizeze visul, de  a distruge AIE și PL. Pentru orice lider de partid este interesul doborârii concurentului, prin diferite căi. Aici scopul scuze mijloacele, dar mai ales când merge vorba despre Vaca Moldova, din care se poate de scurs milioane… nici nu se discută cum de procedat, decât ”jos și tăiat capul”.

O fi Filat Mâna Moscovei sau PL chiar e sătul de Ghimpu?

Distribuie acest articol