Filat poate evita alegerile anticipate. Mingea este la El în teren!

Alegerile anticipate sunt acum în mâna lui Filat și în curtea Partidului Liberal democrat din Moldova.

Pentru a evita o nouă confruntarea electorală este nevoie ca liderul PLDM să adopte o poziție corectă care să-i liniștească pe democrați, dar și pe liberali, fie prin prezentarea demisie, fie prin suspendare.

Partidul Comuniștilor se freacă în palme și aplaudă disensiunile din Alianță, dar mai cu seamă îngâmfarea lui Filat de a părăsi postul de premier, care este un combustibil pentru problemele AIE. Tot ce trebuie să facă, în situația creată, este să lase încăpăținarea de a rămâne în funcție și să se apuce de negocieri. Trece timpul, prețios Moldovei și parcursului european, iar unii încă nu au decis ce fac.

Intenția unora este clară deja, chiar dacă ”calculele de acasă nu corespund cu cele de la piață”, cum a spus ieri Filat la N4. Partidul Democrat spune că nu se așează la masa de negocieri până când Vlad Filat nu se lasă de funcție, fiind acum un fel de omolog al lui Vlad Plahotniuc (în afaceri). De fapt, încurcătura business-politică a adus Moldova la această stare de lucruri. Cum a spus Sturza, nu au ce căuta afaceriștii la conducerea țării, pentru că ei vor trage la turta lor și vor dori să pună mâna pe cât mai mult ce aparține statului. Iată că acum vedem confirmarea, zilnic.

Menținerea poziției neclintite a premierului, invocând lașitatea, nu este nimic altceva decât satisfacerea comuniștilor și alimentarea opiniei publice despre cât de rea este Alianță, favorizând astfel revenirea comuniștilor la putere, în cazul unor eventuale alegeri, în care suntem târâți cu de-a sila.

Mingea este acum în curtea lui Filat. Este timpul ca el să se trezească și să nu se lase demis de comuniști. Intrarea în anticipate ar însemna și o victorie pentru PCRM, iar o demisie sau suspendare, cum am scris anterior, ar fi cele mai bune soluții pentru ca în termen scurt Moldova să-și rezolve problemele sale interne și externe, până la alegerile parlamentare ordinare din 2014.

Ultimile scenarii și desfășurări în presă demonstrează că adevăratul generator al anticipatelor este Filat, punând mai presus funcția decât interesul cetățenilor. Or, în 2009, când au venit la putere, actuala conducere a promis că va fi fără corupție, fără trafic de influență, fără Voronin și o Moldovă fără sărăcie.

Din 6 ianuarie până în prezent vedem că totul este exact invers, din păcate…

Distribuie acest articol