Filat, europeanul care a întors împotriva lui oficialii UE

Mai țineți minte când Filat spunea multe și mărunte despre partenerii externi? Gata, au asfințit timpurile când partenerii externi erau cu Vlad, liderul PLDM.

Timpurile nu au asfințit odată cu demiterea lui Filat din fruntea Guvernului, pentru că UE nu se joacă cu oameni și partide, ei se joacă cu instituțiile Statului și cu Legea. Despre aceasta am scris anterior, după care a venit și o confirmare prin care oficialii europeni au transmis că nu-i interesează oamenii și partidele atât cât îi interesează Moldova.

De fapt, totul a dispărut odată cu votul comun PLDM+PCRM, privind acordarea de împuterniciri premierului interimar, umblatul la statutul judecătorilor Curții Constituționale, pragul electoral și altele.

Astăzi Vlad Filat a ieșit la microfon și a citit, din nou, un text pe care probabil l-a văzut în ochi pentru prima oară, motivând votul PLDM+PCRM și alte acțiuni făcute de aceștia împreună. Mai mult, Filat spune că PLDM optează în continuare pentru Integrarea Europeană, de parcă ei s-ar fi putut împotrivi.

Pe de altă parte, Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, declară că ”promulgarea legilor, votate în Parlament de PLDM şi PCRM, ar însemna încălcarea Constituţiei Republicii Moldova. Totodată, în opinia oficialului european, Curtea Constituţională trebuie să fie o instituţie independentă”, potrivit trm.md.

Acum, când Filat se contrează cu Schuebel, Catherine Ashton și Stefan Fule, care până mai ieri erau Partenerii externi despre care tot spunea, dar nu dădea nume, este greu de înțeles despre ce parcurs european spune Vlad Filat.

Probabil că liderul PLDM, rămas acum fără portofoliu guvernamental, a uitat, sau trece cu vederea, despre faptul că UE nu primește la sânul său țări bananiere, unde Legea este modificată când doi oligarhi se ceartă între ei, pentru a se ”trăsni cu capul de asfalt” unul pe altul, după modelul lui Recean.

Credeți că doar cei trei nominalizați sunt indispuși de cele ce se întâmplă în Moldova? Păi bine că nu, pentru că s-au arătat destul de deranjați și preocupați preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio și președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Mai trebuie de demonstrat că Filat a întors Moldova cu piciorele în sus și arată buca celor din UE? Cred că nu!

Pentru a ajunge să îngrijorezi înalții oficiali europeni trebuie să depui efort destul de mic, pentru că ei apreciază valoarea în proporții mici și cinstite, dar pentru a-i îmbuna trebuie efort dublu, sau chiar triplu, să demonstrezi că nu ești în continuare un trădător, un orgolios și un îngâmfat. Filat a reușit, prin mica alianță cu PCRM, să pună pe gânduri toate instituțiile importante din UE.

E clar,  Schuebel, Catherine Ashton, Stefan Fule, Buquicchio și Martin Schulz nu înțeleg supărarea imensă a celui care spunea: ”Timpul ticăloșilor a trecut!”, dar trag semnale de alarmă importante, pe care Moldova trebuie să le înțeleagă.

Așadar, Filat spune că Moldova merge spre UE, cu PLDM, dar pe de altă parte ”partenerii externi” spun: ”Opriți-vă, că așa nu ajungeți în UE!”.

Pe care drum ne duce Filat în UE, dacă Schuebel spune că nu mergem pe acolo pe unde trebuie?

Recomand, la această temă, să citiți articolul lui Dragoș Galbur, cu titlul: Filat minte atât de frumos, încât îți vine să-l tot asculți

Distribuie acest articol
One Comment