(Video) Fac abuz de bunăvoință și câștigă milioane spunând că ajută copiii

 

Sorin (Foto 1)

”Tu ai făcut donație și te-ai ales cu un balon? Te-ai întrebat unde pleacă banii?”

Ieri seara, împreună cu colega Cristina Evtodii, am fost la discuții cu o persoană care a lucrat o zi la Asociația ”Împreună pentru copii”.

Tânăra, elevă, a citit un anunt pe 999.md, care ar fi avut conținutul: ”25 lei/oră la împrăștiat fluturași prin oraș”. A decis să contacteze persoana care a lăsat numărul de telefon în anunț. A plecat la sediul asociației, lângă Fidesco (ASEM), împreună cu un coleg. Au dorit să facă bani în timpul liber pentru a nu depinde de părinți. Dar au fost înșelați.

La întâlnirea cu ”binevointorii” au aflat că de fapt nu vor împărți fluturași, dar vor umbla prin oraș cu o pușculiță din sticlă și vor vinde baloane mințind trecătorii că acumulează bani pentru case de copii și copii cu dizabilități.

Observând că este o escrocherie, au apelat la noi pentru a scrie despre aceasta și să facem cunoscut locuitorilor capitalei că dând bani îi fac milionari pe unii indivizi, care din tot câștigul zilnic doar 5 lei pleacă spre case de copii.

”Eram în parc și a venit o bătrânică care a scos ultimii 5 lei din buzunar și a ”donat” copiilor, urând ca aceștia să se facă sănătoși. Aceasta a rupt din mine tăcerea și am zis că așa ceva nu se poate de permis. Ei fac bani, iar oamenii donează crezând că fac un bine”, a spus tânăra în timp ce ne povestea despre activitatea Asociației ”Împreună pentru copii”.

Foto 2

Vedeți mai jos schema lor:

Așadar, se recomandă a fi de la Asociația ”Împreună pentru copii”. Au ștampilă, certficiat, ”voluntari” și spun că strâng bani pentru copii cu dizabilități și neajutorați. De fapt este o schemă de bunsiness, bine pusă la punct și pare cu acoperire de sus, de la un Dumnezeu Procuror sau de la un Dumnezeu Ministru.

Ziarul de Gardă și JurnalTV au mediatizat această schemă de business însă, din păcate, nu au fost opriți să facă abuz de bunăvoința locuitorilor capitalei spunând că fac un bine copiilor.

De organizarea și formarea echipelor de voluntari se ocupă un tânăr pe nume Tudor. Sediul lor este lângă Fidesco (ASEM) și activează de jumătate de an. În acest timp au făcut o singură dată donație la o casă de copii, din banii ”acumulați”.

Schema e următoarea:

Tudor adună ”voluntari”. La oficiu explică acestora unde trebuie să fie amplasați și ce trebuie să facă întreaga zi.
Explică că tot ce vor acumula întreaga zi se va împărți 50/50. Dacă adună 600 lei (media pe o zi), atunci 300 lei vor pleca la Șefii Asociației iar 295 lei la ”voluntar”. 5 lei pleacă pentru ”donații”.

Despre aceste condiții sunt informați toți chiar din prima zi, iar dacă te răzgândești și dorești să pleci, pentru a lua banii câștigați într-o zi, trebuie să lucrezi încă 3 gratis.

Un voluntar adună în mediu 600 lei/zi.

Din 600 lei – 300 lei pleacă către șefii asociației;
– 295 lei sunt luați de ”voluntar”;
– 5 lei pleacă spre fondul de donații.

Banii sunt acumulați din donații mici (1-14 lei) și din donații mai mari 15-cât de lasă sufletul. Dacă ”donezi” 15 lei sau 20 lei, te alegi cu un balon desenat cu logoul și dennumirea asociației.

Lângă Arca din fața Guvernului am întâlnit o fată și un băiat. Ea lucra prima zi, el de mai mult timp. Când a observat că ne uităm în documentele lor, a plecat mai departe de noi.

Am început să o întrebăm pe domniță ce condiții i-au fost puse în față. Ea spune că nu cunoaște nimic, colegul ei Sorin este mai demult în ”gașcă” și cunoaște mai multe (Foto 1). L-a strigat și a venit lângă noi. L-am întrebat care ar fi modalitatea să ne angajăm și noi la Asociația lor. A spus că de aceasta se ocupă Tudor, însă la moment ”angajările” sunt stopate pentru că nu mai sunt baloane. Au epuizat stocul și așteaptă o partidă nouă. Poate atunci vor angaja și alții.

”Voluntari sunt prea mulți deja. Suntem prin tot Centrul”, a mai spus Sorin. La acest capitol nu a mințit. La doar 50 m, în fața monumenteului lui Ștefan cel Mare erau încă 4 ”voluntari”, echipați cu baloane și cu pușculițe din sticlă, pe care era imprimată fotografia unui copil cu dizabilități, imaginea căruia am văzut-o la televizor și prin presă, cu diferite ocazii referitoare la copii cu dizabilități.

Când ne-am apropiat de cei din fața monumentului, s-au dispersat și au rămas doar doi. Un ”voluntar” și o ”voluntară”. Se vedea că au experiență în domeniu și se arătau foarte insistenți. Cereu bani aproape de la fiecare trecător. Se ”băgau în suflet” pentru a vine balonul lor (Video).

Dacă la Arcă balonul costa 20 lei, la monument costa 15 lei. Se vede că respectă Piața de liber schimb.

După ce am stat aproape 1 oră și am privit cum lucrează voluntarii, ne-am întrebat de ce organele competente nu verifică activitatea Asociației și de ce se permite scuipatul în noțiunea voluntar?

Asociația ”Împreună pentru copii”, după un calcul simplu, până în prezent de la fiecare voluntar a încasat minim 54000 lei, iar de la peste 30 cîți sunt, au acumulat peste 1 600 000 lei, pe seama bunăvoinței locuitorilor capitalei, în numele copiilor cu dizabilități.

Ce merită această Asociație?
Ai grijă cum și pentru cine donezi banii tăi!

Distribuie acest articol
2 Comments