Expoziție de desene cu tema ”Democrația în imagini”

Copii spun ce văd prin desene. Desenul este unul dintre modurile de comunicare, de exprimare a sentimentelor, experiențelor prin care a trecut, a dorințelor sau neîmplinirilor lui. Un moment important este faptul că ei desenează ceea ce știu despre lume, ceea ce văd și nu încearcă să redea fotografic sau să capteze realitatea. Personajele care apar în desen sunt pline de semnificații, emoții, sentimente și gânduri trăite de copil în legătură cu anumite evenimente sau persoane din viața sa.

Luni, 6 februarie, în incinta Centrului pentru Copii și Tineret “Artico”, a fost realizată expoziția de desene din cadrul proiectului „Democrația în imagini”, implementat de Centrul pentru Drepturile Copilului, cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Aceste desene sunt rezultatul, unei serii de traininguri pentru copiii caselor primare ( I-IV)despre Drepturile Copiilor în baza Convenției ONU, care s-a desfășurat pe o perioadă de 3 luni, în câteva localități din Republica Moldova: Chișinău, Transinistria, Comrat, Ialoveni și Cricova.

Scopul propus a fost de educa și informa copii cu privire la valorile democratice, la drepturile și responsabilitpțile care le au și la mijloacele de prevenire a încălcării drepturilor lor.
Trainingurile au constat în relatarea pe înțelesului copiilor, a drepturilor și responsabilităților acestora, prin intermediul unor filmulețe video și imagini care reprezentau diferite ipostaze de încălcare sau nerespectare a drepturilor lor.

În urma materialului asimilat, copiii au primit toate rechizitele necesare ( foi de desen, creioane simple, ascuțitori, acuarelă, pensule, creioane colorate) pentru a expune pe foaie un drept al lor la alegere, care le-a plăcut cel mai mult sau care îl consideră cel mai important pentru ei.
Copii au creat niște lucrări inedit de frumoase și pline de artistism și originalitate, chiar dacă aveau la dispoziție doar 30 de minute. Cel mai mult printre desenele lor, predomină dreptul la familie, dreptul la asistență medicală și dreptul la joacă.

Din aproximativ 1000 de desene, au fost selectate 70 cele mai interesante, originale și inedite pentru a se produce 10 000 de cărți poștale care vor fi dispersate în diferite instituții din Republica Moldova. Cealaltă parte de desene, a fost expusă la vedere în Centrul pentru Copii și Tineret „Artico”, blocul C și va dura 2 săptămâni.

Aceste creații proprii, reflectă poziția copiilor față de lumea din jurul lor, față de părinți, școală, mediul înconjurător și ăsta e un motiv în plus de a pune pe gânduri anumite nuanțe, pentru că aceste lucrări au fost filtrate prin sinceritate, dragoste, dorințe. O lume văzută prin ochi de copil.

 

Distribuie acest articol