Explicația de ce Filat i-a demis pe Moldovanu și Șalaru, înainte de vineri, 17 mai 2013

Leancă, coordonat de Filat, a înaintat președintelui țării propunerea privind remanierea lui Moldovanu și Șalaru, ultimii miniștri din Partidul Liberal rămași la cârmuirea unor ministere. Tot azi a fost demis și Ionel, cel care a fost transferat de la sport la păduri (Moldsilva). Președintele țării, care este de fapt coordonat de PLDM, a admis cererile lui Leancă, în grabă, iar demisia miniștrilor nu se contestă în nici-o instanță de judecată (Despre demisii a atenționat Ghimpu astăzi dimineață).

Vă întrebați de ce anume azi? Iată explicația!

La data de 5 martie 2013 Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere lui Filat, iar odată cu demisia acestui au fost demiși  toți miniștrii din cabinetul Filat (nu mai țin minte numărul), conform prevederilor constituționale.

La data de 3 mai 2013 PLDM și PRCM au votat un pachet de legi prin care au acordat împuterniciri suplimentare premierului interimar, numit după ce CC la 22 aprilie 2013 a decis că decretul de înaintare a lui Filat în calitate de premier este neconstituțional, iar mai târziu Leancă a devenit premier interimar.

În continuare, la 14 mai 2013 Ghimpu și Munteanu au depus Sesizarea nr.16a din 14.05.2013 privind exercitarea controlului constituţionalităţii Legii nr.110 din 3 mai 2013 şi Legii nr.107 din 3 mai 2013, prin care premierului interimar au fost acordate atribuții ca premierului titular.

Conform agendei CC sesizarea lui Ghimpu și Munteanu urmează să fie examinate mâine, 17 mai 2013, la ora 10:00 (Dosarul nr.16a/2013).

Valeriu Munteanu, unul din deputații care au contestat împuternicirile premierului interimar a declarat: ”Președintele țării participă la hora PLDM-ului și PCRM-ului”. Nu mai este nevoie de demonstrat contrariul. Probabil peste câteva zile va anunța că renunță în genere la funcția de președinte, în favoarea lui Filat.

Deci, de frică că Curtea Constituțională mâine va spune că împuternicirile lui Leancă (premier interimar) sunt neconstituționale, Filat a decis să-i demită pe cei doi miniștri liberali chiar de azi, înainte cu o zi de examinarea sesizării Unchiului.

E șah-mat PL-lui, care acum a rămas fără reprezentanți la guvernare, fiind trimis de acum seara în opoziție, înainte să se retragă singuri, după cum anunțau mai demult.

Chiar dacă s-a grăbit, Filat a procedat destul de dur împotriva lui Ghimpu, răzbunându-se probabil pentru acuzațiile de corupție, în urma cărora CC a decis că Filat nu poate fi înaintat în calitate de premier, probabil toată viața.

Pe lângă demisia celor doi liberal, dar și luând în considerare faptul că mâine se examinează sesizarea PL asupra împuternicirilor premierului interimar, nu este exclus ca până în seară să fie demis și Viorel Chetraru, din fruntea Centrului Național Anticorupție. Or, păstrarea acestuia în frunte va însemna din nou că între Filat și Plahotniuc a fost încheiat un nou acord de pace, care va fi respectat nu știu de cine, după ultimile evenimente, când unul pe altul s-au trăsnit cu capul de asfalt.

Șifonat și cu ultimile puteri, Filat a ”zamacit” PL-ul până la urmă, după ce a rupt din acesta câțiva deputați declarați pentru continuitatea parcursului european al Moldovei, inclusiv cu păstrarea în funcție a funcționarilor corupți.

P.S. Mihai Ghimpu va participa azi la o emisiune televizată, dar este ușor de închipuit deja ce răcnete și țipete vor fi. Nu recomand producătorului emisiunii să pună pahare în fața acestuia, pentru că are tendința să discute cu Burebista, prin intermediul luciului apei.

Distribuie acest articol
3 Comments