EXCLUSIV. Cine este moldoveanul care şi-a permis în minivacanţa de 8 martie să circule cu un avion privat timp de 4 zile în 4 ţări europene?

Un avion privat jet aterizează pe Aeroportul Internaţional Chişinău (AIC) pe 4 martie, în vinerea dinaintea minivacanţei de 8 martie. Nu stă mai mult de 2 ore și decolează din nou. Spre Bucureşti. Iar peste 4 zile aterizează din nou pe aeroportul din Chișinău, stă circa 2 ore și pleacă de unde a venit pe 4 martie, în Turcia. Un pic de search pe planefinder.net şi descoperim că de la Bucureşti avionul a plecat a doua zi la Roma, pe 6 martie la Baden Baden, Germania, iar pe 7 martie – la Geneva. La fel, o scurtă căutare pe Google şi deducem că avionul aparţine unei companii de la care se închiriază aeronave pentru călătorii private. După timpul petrecut pe AIC nici nu încape îndoială că avionul a fost închiriat de cineva sau pentru cineva din Republica Moldova, care a venit, a preluat pasagerii sau pasagerul şi a făcut o plimbare de 4 zile prin Europa.

Cine îşi poate permite, în cea mai săracă ţară din Europa, să închirieze un avion pentru 4 zile ca să petreacă minivacanţa în Europa. Probabil pentru toţi răspunsul este evident, vreun oligarh. În Moldova toată lumea ştie cine sunt oligarhii, acum nu au rămas aşa mulţi, iar cazuri despre escapade cu avioane închiriate au apărut şi anterior în presă. Cel mai des vehiculându-se numele lui Plahotniuc. Urmărind traseul parcurs în cele 4 zile, probabil Geneva poate fi un indiciu că în acel avion a fost Plahotniuc, pentru că acolo trăiește familia și copiii săi. Am încercat să caut informații în presă, poate Plahotniuc a fost la vreun eveniment în acele zile undeva prin Chișinău, ca să-l scot din lista suspecților, dar nu am găsit. Nici nu este de mirare, e în stilul lui să se ascundă, dar asta nu înseamnă că nu putea fi el în acel avion. Un alt personaj care se alintă cu călătorii în avioane private este Ilan Shor, doar ca el are avionul său din câte scria presa și, în al doilea rând, în acea perioadă și-a sărbătorit ziua de naștere, iar la Chișinău s-a aflat și Jasmin. https://goo.gl/3H2gJ4 Mai mult, nu prea avea ce căuta Shor la București, toată lumea știe că relațiile sale sunt preponderent în Rusia, așa că cel mai probabil ori zbura din start mai departe de România, ori zbura spre est. Iar al treilea personaj care se plimba cu avioane închiriate este Usatîi, numai că el şi-a epuizat banii prin cazinouri şi deja nu-şi mai permite să închirieze.

Dar să le luăm pe rând. Am atras atenţie la acest caz şi la acest avion după ce o persoană pe care o cunosc mi-a arătat datele de la AIC despre cele două aterizări de pe 4 şi 8 martie. Deşi o astfel de informaţie nu o poţi obţine pe căi oficiale, atunci când ai aşa cunoştinţe, curioase şi ele de altfel, poţi avea acces neoficial la aceste date. Moldova, ţara minunilor, cum s-ar zice.

După cum se vede din imaginea de mai sus, avionul cu numărul de înmatriculare TCYYA şi numărul de identificare a zborului – BRJ001 (mai este indicat şi codul 4BE721) decolează pe 4 martie de pe aeroportul Atatürk (LTBA este codul aeroportului) din Istanbul cu destinația Chișinău (LUKK este codul AIC). Acest zbor îl putem vedea parțial și pe planefinder.net. Din păcate pe acest site radarele de cele mai multe ori nu înregistrează 100 % din distanța parcursă de avioanele private. Totodată diferenţa de ore este pentru că Republica Moldova are + 2 ore de la GMT.

Avionul aterizează la Chișinău la ora 15.05, ora locală şi nu se reţine mult. Peste 3 ore, la 18.05, avionul zboară de la Chișinău la București. Din documentul la care am avut acces, vedem codul aeroportului București – LROP, am marcat și numărul de înmatriculare al avionului și numărul de identificare a zborului, care dovedesc că este vorba despre aceeași aeronavă.

Având mai departe doar informația despre zborul de pe 8 martie, efectuat din Geneva la Chișinău, am căutat piesa din puzzle care lipsea. De fapt ulterior am văzut că erau 2 piese lipsă.

După cum putem vedea pe planefinder.net, din București avionul pleacă a doua zi în jurul orei prânzului. Nu putem vedea exact unde aterizează, dar vedem că se îndreaptă spre Italia.

Misterul este dezlegat de următorul zbor operat de această aeronavă, a doua zi, care la fel poate fi urmărit pe planefinder.net. Oricine ar fi fost în acel avion, cert este că a zburat din București la Roma. Din informațiile de pe radare, avionul decolează pe 6 martie din Roma, Italia, îndreptându-se spre nord, dar din nou este pierdut de radare și nu putem vedea punctul final.

Am verificat pe planefinder.net unde a mai zburat acel avion până pe 8 martie, când ştiam, din datele de la aeroport, că a aterizat pe AIC venind de la Geneva. Astfel, din Roma avionul a zburat la Baden Baden, deoarece a doua zi, pe 7 martie, aeronava decolează din această regiune a Germaniei. De această dată radarele nu-l scapă din vedere și vedem că următoarea destinație este Geneva.

După o zi petrecută în Geneva, avionul se întoarce la Chișinău.

 Observăm că, fiind aeronavă de dimensiuni mai mici, zboară la altitudine mai mică decât aeronavele mari şi ocolește munții atunci când trece prin Elveția și Austria. Documentul la care am avut acces demonstrează că avionul TCYYA a venit pe 8 martie de la Geneva la Chişinău. LSGG este codul aeroportului din Geneva. În imagine vedeţi şi datele despre avion care coincid sută la sută cu cele de pe 4 martie, dovada că este acelaşi avion.

La Chișinău probabil lasă “încărcătura”, nu zăbovește nici 2 ore, după cum demonstrează imaginea de mai jos (vedem că a stat pe aeroport doar o oră şi 55 de minute) și decolează din nou.

Același număr de înmatriculate TCYYA, dar și număr de identificare a zborului – BRJ001, inclusiv codul 4BE721. Este același avion care cu 4 zile mai devreme venea la Chișinău pentru 2 ore. A zburat înapoi la Istanbul, după cum vedem din imaginea de mai sus. Datele de pe planefinder.net ne arată că de pe 8 martie avionul TCYYA nu a mai efectuat niciun zbor.

Totalul celor 4 zile este Chișinău – București – Roma – Baden Baden – Geneva – Chișinău. Frumoasă vacanță, n-ai ce zice. De pe internet mai greu dar găsim că aeronava, de model Bombardier Global XRS, aparţine companiei turceşti BoraJet. https://en.wikipedia.org/wiki/Borajet

Chiar şi numărul de identificare a zborului, BRJ001, păstrează iniţialele companiei. Nu am găsit cât costă să închiriezi un astfel de avion, dar cu siguranţă suma este colosală. În afară de Plahotniuc nu-mi vine a crede că mai poate altcineva să-şi permită un asemenea lux.

Acum ar fi tare utile dovezile lui Renato Usatîi că Plahotniuc s-a întâlnit în Cipru cu Igor Dodon în acea zi de vineri, 4 martie. Pentru că dacă Plahotniuc a fost în acea zi în Cipru, el nu avea de unde să fie în avionul despre care am vorbit mai sus. Ori Usatîi a minţit, ori în Moldova a mai apărut un oligarh care se plimbă relaxat prin Europa la bordul unor avioane private. Tind să cred că mai degrabă a minţit Usatîi, deoarece istoria din ultima perioadă ne arată că în afară de Plahotniuc nu mai are cine face asemenea escapade scumpe.

Citeste aici despre reactia lui Renato Usatii la acest articol.

Distribuie acest articol
2 Comments