Emisiuni de SRL

Inainte credeam ca jurnalismul se face din dorinta de a informa cetatenii despre ce se intampla in tara si peste hotarele ei. Mai tarziu am inteles ca prin posturile TV si ziare se poate face propaganda pentru partide. Dupa 2009 au aparut si asa zisele platforme televizate pentru dezbateri. Gata cu emisunile monotone la care participa doar o singura persoana. A venit timpul cand un studiou plin cu oameni nu mai prezinta pericol pentru “democratie”.

Peste ani jurnalismul s-a intors cu picioarele in sus. Acum emisiunile sunt detinute de SRL-uri si bagate in grilele unor posturi TV. Nu voi da nume in acest articol, pentru ca fiecare din voi stie despre cine scriu. Nu are sens sa facem publicitate unei afaceri prospere.

Cat costa oare o aparitie la TV? Preturile variaza de la cateva sute de euro pana la cateva mii. Banii merg pentru salarizarea angajatilor si realizatorilor.  Resursele incasate din publicitatea rulata in timpul emisiunilor merg la posturile TV gazda, pentru ca trebuie sa traiasca ceva.

Am inteles ca daca ai o emisiune e bine, daca detii doua e si mai bine. Principalul este sa le moderezi bine si sa atragi telespectatori, iar tinerea oamenilor de ecran se face numai prin organizarea unor scandaluri in direct, teatru regizat. Captarea oamenilor este egala cu prosperarea afacerii.

Am scris pe Facebook ca o jurnalista a incalcat toate normele deontologice ale jurnalistului. Ea se da cu pararea in emisune, face aprecieri si chiar instiga uneori la ura intre cetatenii acestei tari. Mai grav este atunci cand garanteaza in fata tuturor ca tancurile rusesti nu vor intra in tara. Tot ea striga in 2009 de pe scarile Guvernului ca in fata Parlamentului a fost omorata o fata tanara. Eu am auzit-o destul de bine, pentru ca eram cocotat pe Arcul de Triumf din PMAN, de unde o vedeam clar si chiar o auzeam foarte bine. Dupa aceasta dezinformare oamenii au plecat in graba si infuriati spre Parlament, si a inceput… eh, ce folos ca a inceput. Nu stiu, poate cei care s-au lasati provocati de ea in 2009 se lasa manipulati si acum. Cu moldovenii nu te pui, pentru ca sunt uneori prea uituci. Acum toti sunt in stare sa o creade din nou pe cuvant, ca tancurile rusesti nu vor intra in tara. De unde stie? De ce garanteaza?

Stiti, va lasati manipulati si infuriati de niste emisiuni detinute de un SRL, adica de o societate cu raspundere limitata. Va place? Va place sa fiti victima unei masinarii oficiale de manipulat? Sa nu credeti ca jurnalista iubita de voi va recunoaste ca primeste bani pentru emisiunile ei. Nu o sa va spuna nimic nici despre transferurile de peste hotarele tarii. E prea mandra sa o faca.

Incercati sa deschideti ochii atunci cand sunteti manipulati. Nu va culcati cu urechea pe difuzorul TV-lui, pentru ca intr-o buna zi o sa va treziti manipulati, asa cum ati fost prostiti si in 2009.

Aveti grija la emisiunile detinute de SRL-uri, deoarece sunt comerciale si au interesul vostru direct in coatele de la ambele brațe.

Distribuie acest articol
2 Comments