Ei cred în federalizarea Moldovei și au discutat despre aceasta la Chișinău

harta_moldova_39731800

După respingerea, apoi regretarea de către Vladimir Voronin a Planului Kozak privind federalizarea Republicii Moldova, astăzi la Chișinău a avut loc o conferință privind la federalizarea Moldovei, cu luarea în considerare a experienței internaționale.

La conferința de astăzi au participat și invitați de peste hotare țării, precum și lideri ai partidelor de stânga din Moldova.

Igor Dodon, participant la conferință, a spus că federalizarea este unica soluție pentru păstrarea integrității Republicii Moldova, cu respectarea drepturilor minorităților. ”Toate problemele care le avem acum nu ar fi fost dacă Moldova era federalizată”, a mai spus Dodon.

În viziunea celor prezenți, federalizarea Republicii Moldova va duce la crearea Republicii care demult trebuia să fie una prosperă și înfloritoare.

Răspunzând la întrebări, Dodon a răspuns că până acum guvernanții au săvârșit mai multe greșeli, iar una din acestea este semnarea acordurilor cu UE. Deputatul susține că semnarea acordurilor va duce la separarea societății și la radicalizarea unor aripi politice, iar până la final s-ar putea pierde țara.

Cu privire la refuzul lui Voronin de a federalizat Moldova, s-a accentuat că până în prezent PCRM-ul regretă pasul făcut, iar acum nu vor mai reveni la acest plan deoarece ar recunoaște imediat că a greșit la momentul respectiv. O acceptare a federalizării de către comuniști ar însemna pentru aceștia o lovitură puternică în imagine și deloc nu i-ar pune bine în fața electoratului. Dar…, dacă ne gândim la câte capete are PCRM-ul, cred că nu ar trebui să ne mire dacă mâine ar ieși Voronin în față și ar spune ”ce a fost a fost, dar noi vrem deja federalizare”. Comuniștii au fost puternic criticați la conferința de astăzi, deoarece ei nu au o poziție fixă și oscilează după cum bate vântul, pe când PSRM promite că are un obiectiv concret și nu renunță la acesta.

Ca pași următori, pentru federalizarea Republicii Moldova ar trebui de luat mai multe măsuri inclusiv legislative, în vederea asigurării autonomiei locale pentru mai multe regiuni, precum și pentru împuternicirea acestora să-și stabilească limba oficială pe teritoriul său. În acest sens, PSRM-ul va susține în plenul Parlamentului un proiect de lege cu privire la anumite drepturi regionale.

După câte înțelegem, PSRM-ul lui Igor Dodon merge mai departe cu planurile sale, indiferent de unde are susținere, iar scopul lor în prezent este evitarea semnării acordurilor cu UE în luna iunie, precum și schimbarea arenei politice la următoarele alegeri. La fel, vedem că socialiștii, rupți anterior de la comuniști, discută și lucrează la proiecte abandonate de Voronin sub influența europenilor, susținând că sunt acțiuni dorite de cetățenii Republicii Moldova, votanți ai partidelor sociale.

În aceeași ordine, federalizarea ar merge la pachet cu aderarea la Uniunea Vamală. Am putea spune că discuțiile sunt fără sens doar dacă aceste idei nu ar avea și susținere în societate. Dar cunoaștem cu toții opțiunile alegătorilor, care aproape majoritatea doresc în Uniunea Vamală. Deci, este o scânteie puternică în societatea noastră care dorește altceva, iar PSRM și Dodon exploatează la maxim acest focar politic, care nu mai este acoperit de PCRM, mai cu seamă că partidul lui Voronin este pe moarte.

Până la alegeri mai sunt câteva luni și vom vedea dacă ei până la urmă reușesc să facă ceva, pentru că termenul limită pentru aceste planuri pro Uniunea Vamală este extrem de restrâns, mai ales dacă luăm în considerare susținerea tot mai multă din partea statelor din Uniunea Europeană, a căror lideri ne vizitează tot mai des și sunt puternic prezenți în presa națională.

Minusul Uniunii Vamale, în comparație cu cea Europeană, este că principalul motor, care este Rusia, acționează în prezent doar cu amenințări și nu oferă bani, pe când în toată Moldova sunt bannere mari prin care se informează despre proiectele grandioase finanțate din banii UE. Vedem cine până la urmă învinge – politica sau banii?!

Distribuie acest articol