E-Reporting te încurajează să prezinți mai bine rapoartele în scris

ereportingZilele aceasta am încercat să testez raportare.md, precum și întreg sistemul de e-raportare, pe care s-au cheltuit sume frumoase de bani.

După înregistrarea pe raportere.md primești un mesaj de la sistem să contactezi CNAS, BNS sau CNAM, pentru confirmarea contului.

Potrivit formularului, dacă te înregistrezi și furnizezi adresele corect te direcționează la instituțiile din localitatea de unde ești, la domiciliu. Astfel, m-am înregistrat și pentru confirmare a trebuit să telefonez la Soroca. Cei de la Nord au spus că nu au la evidență firma pe care vreau să o adaug în cont, iar pentru aceasta trebuie să mă adresez la Chișinău, acolo unde firma este luată la evidență.

Am primit 3 numere spre o instituție din Chișinău, iar de aici am primit marea veste că trebuie să plec cu o cerere la ei, dacă sunt înregistrat și repartizat pentru sectorul lor. Cam greu, pentru că potrivit programului am fost ”trimis” la Soroca, iar cei de acolo m-au ”trimis” la Chișinău.

S-a creat un cerc vicios, pe care, analizându-l, nu te duce minte decât la ceea să rămâi cu condeiul în mână și să perfectezi rapoartele pentru CNAM, CNAS, BNS și tot așa mai departe, deoarece pare mai ușor decât să obții acces pe raportare.md.

Mai mult, acest site nici nu conține informațiile complete, referitoare la acțiunile care trebuie întreprinse. Au anexat un document în PDF cu instrucțiuni, de pe care ajungi pe pki.cts.md, pentru a obține o cheie, evident, contra cost – 580 lei/an.

Pe site-ul pki.cts.md altă surpriză! După ce te înregistrezi și te chinui să completezi câteva tabele, apeși click pe buton și primești mesajul: DB Error: no such field. După aceasta trebuie să te apuci din nou de înregistrare, poate, poate se primește. Dacă reușești să te înregistrezi, este contraindicat să completezi o altă cerere, pentru că ajungi pe http://test.cts.md/pki/request, întâmpinat de mesajul: 404 – Component not found.

În mod normal, toate informațiile referitoare la raportare ar trebui să fie pe pagina www.raportare.md, iar, atunci când trebuie de încheiat contract sau ceva ar fi fost bine dacă se indicau, cu link activ, paginile de pe pki.cts.md, în vederea achiziționării cheilor.

La fel, nu pot fi obligatorii tabelele pentru informațiile: Strada, CASA, Bloc, Apartament, deoarece în localitățile rurale, unde este stabilit domiciliul, nu există străzi, blocuri, numere la casă, numărul apartamentului. În aceste tabele ești obligat să scrii ceva, sau chiar ”o figă”, cum am nominalizat mai sus, pentru a merge mai departe.

Din câte am testat, este foarte greu să utilizezi pagina www.raportare.md, ceea ce te încurajează de fapt să prezinți unele rapoarte în scris, pentru că ai scos din 1 C sau ai făcut în Excel frumos și la revedere E-guvernare cu tot cu E-raportare, mai ales că depunerea în scris este gratis.

Dar, să nu fiu chiar rău, proiectul pare să fie bun, numai că pare lansat prea repede, fără efectuarea studiilor referitoare la utilizarea acestuia, precum și fără efectuarea testelor tehnice.

Mă gândesc că cineva va cere de la DAAC System Integrator să îndepărteze neajunsurile, pentru că, în caz contrar, proiectul riscă să se ”lovească cu capul de asfalt”.

Tot la recomandări, cred că cheile nu ar trebui să coste chiar 580 lei pentru fiecare persoană, deoarece cheile alea sunt până la urmă electronice, nu din metal și costă mult mai puțin. Până la urmă, raportare.md nu trebuie să devină un vânzător de chei, în favoarea Centrului Telecomunicații Speciale, sau dacă e așa, atunci înțelegem că acest proiect ar avea menirea să strângă bani pentru anumite întreprinderi, fie și de stat.

În Moldova sunt înregistrate 164569 întreprinderi, iar înmulțit la 580 lei dă un rezultat de peste 95 milioane lei, într-un singur an, pentru Centrul Telecomunicații Speciale. Nu-i rău 🙂

Distribuie acest articol