Dorin Chirtoacă a intrat în joc. Nu vrea parafarea acordurilor la Vilnius?

Primarul general al Chișinăului și-a făcut, ieri, debutul în relațiile cu Parteneriatul Estic, deși nu este ministru de externe.

Ce a spus politicianul la acea întâlnire este de-a dreptul halucinant pentru eforturile depuse de Moldova în procesul de integrare europeană, chiar dacă pe alocuri șchiopătând.

După ce la emisiunea înPROfunzime, de la ProTV Chișinău a spus: ”Sper ca Europa să mai închidă ochii la ce se face în Moldova”, luni 22 iulie 2013, Dorin Chirtoacă a spus europenilor că la Chișinău se fură din banii donatorilor, iar guvernanții ascund gunoiul sub preș.

Prima întrebare care apare este ce a căutat Chirtoacă la cea de-a patra reuniune ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), ce a avut drept scop pregătirea către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnus, dacă această reuniune este pentru miniștrii de externe ai Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei, Ucrainei și Belarus?

A devenit Chirtoacă ministru de externe peste noapte?

Ca un intrus, pentru că altfel nu-i putem spune, tânărul politician de la Colonița a ajuns și s-a plâns, nefondat și din nou fără probe, celor care pun semnătura pe ordinele de plată a donațiilor în favoarea Moldovei, precum și în fața celor care depun eforturi pentru integrarea Europeană a Moldovei.

Citiți și: Funcția mai importantă decât sănătatea copiilor. Unde-i bormașina?

Cu siguranță reprezentantul Belarusului a fost cel mai fericit când l-a auzit pe Chirtoacă exclamând că la Chișinău s-ar fura ca în Codru, din banii europeni, sau chiar, pe sub masă, i-a înmânat tânărului politician o nouă invitație în The News URSS (Uniunea Vamală), cu aceeași Mână a Moscovei.

Chirtoacă nu mai vrea parafarea acordurilor la Vilnius?

Eforturile lui Mihail Fidorovici, liderul Mișcării Liberale din Moldova, fost partid concurent pentru unii, s-au cam soldat fără rezultat când a vrut să ducă Moldova în alegeri anticipate, dând vina pe Mâna Moscovei și pe Ana Guțu, purtătoarea acesteia. După aceasta, observăm că eforturile s-au întețit din partea lui Chirtoacă și tot mai des iese la TV și în alte discuții publice precum că în Moldova se fură din banii europeni. Ba mai mult, acesta a îndrăznit și a spus europenilor să nu mai acorde bani Guvernului, dar ar fi mai bine să acorde bani Primăriilor, în special Primăriei Chișinău.

Ieșirile publice a primarului general nu spun nimic altceva decât ceea că acesta dorește să sperie europenii, iar în rezultat să nu fie parafate acordurile cu UE la Vilnius, sau dacă vor fi parafate să nu mai fie semnate, niciodată.

Distribuie acest articol