Dodon este sfătuit să renunțe

Ieri am reușit să văd înregistrarea emisiunii Puterea a 4 de al N4, editată miercuri și pusă pe post joi seara, când de fapt Nastase se afla la Frankfurt alături de nașul său. Cam după jumătatea emisiunii s-a deschis tema despre alegerile prezidențiale din toamnă, despre candidații partidelor și despre Igor Dodon.

Andrei Nastase, nătâng cum este, propune electoratului de stânga să-l sacrifice pe Igor Dodon pentru o simplă cauză: ”LUPTA CU PLAHOTNIUC”.

Cauza lui Nastase este dictată de conflictul dintre Țopi și Plahotniuc, niște conturi rămase fără rezolvare încă de pe timpurile când toți furau, împărțeau frățește și totul era bine.

Nu am înțeles până la urmă cum poți explica celor 35% din electorat pregătit să-l voteze pe Dodon, că ar fi mai bine de votat o nouă marionetă, apărută pe scenă peste noapte, doar pentru a realiza răzbunarea Țopilor. Ce propune Nastase este o absurditate totală, un nonsens politic și electoral. Se vede că nu are experiență politică și nici gândire lucidă în acest domeniu.

Dacă să fiu sincer, vreo două săptămâni în urmă am aflat că Renato Usatîi și Andrei Nastase încearcă să-l convingă pe Dodon să renunțe la cursa prezidențială. Motivul este același descris mai sus. Chiar în ziua când am aflat despre propunere, cei trei s-au întâlnit la restaurantul din apropierea casei lui Renato Usatîi (sursa deschide.md), unde probabil au pus în discuție aceeași temă despre pasul în urmă recomandat lui Igor Dodon.

Ce uită Renato Usatîi și Andrei Nastase este că, după cum arată sondajele, poporul vrea un președinte adevărat care să reprezinte interesele lor, nu a noilor grupări de interese meschine. Dacă se va insista pe lupta contra lui Plahotniuc, una strict personală, alegerile prezidențiale sunt pierdute din start de către potențialii aventurieri din gașca Țopii – Nastase – Usatîi.

Nastase și Renato înțeleg că, dacă Dodon ajunge la putere, acest viitor președinte va încerca să unească în jurul său toate părțile „beligerante”, pentru a pune capăt dezbinării societății moldovenești, fapt ce va duce la îndepărtarea lui Renato și Nastase din agenda oficială a conducătorului statului.

Renato Usatîi, mergând pe aceleași urme bătătorite de Țopi și Nastase, la fel se răzbună pe Plahotniuc pentru cele câteva zile „odihnite” în subsolul CNA, iar pentru realizarea acestui desiderat încearcă și el să-l convingă pe Dodon că trebuie un candidat care să reprezinte interesele grupărilor criminale, nu ale poporului.

Din alte surse mai știu că, după cum a confirmat și Nastase, Platforma DA este gata să susțină și un candidat propus de Kremlin, cotat și garantat că va câștiga alegerile. Miza lor este distrugerea lui Plahotniuc și grațierea Țopilor, nimic mai mult. Cine s-a uitat la emisiunea de joi a putut desluși această confirmare ieșită chiar din gura liderului DA.

Este clară intenția lui Nastase, venită de la Țopi, precum și dorința de răzbunare a lui Renato, dar nu este clar de cei ei nu vor să înțeleagă că nu există partidul dacă liderul acestuia nu participă în campania electorală?!

Igor Dodon, lider deja incontestabil în rândul electoratului de stânga, cotat bine în sondaje și în partid, nu mai poate da în urmă la etapa actuală. Cum își închipuie Renato și Nastase abandonarea intereselor partidului și toată munca depusă până în prezent? Cum să promovezi în așa termen scurt un nou lider acceptat de toate taberele politice, mai cu seamă că nu am mai avut așa precedent în Moldova?

Partidul înseamnă structuri, interese politice, imagine și lider. Să-i recomanzi lui Dodon că trebuie să renunțe la toate astea este egal să-i ceri dizolvarea partidului și aruncatul în brațele Țopilor, lucru neacceptat în politică, fie partidul cât de primitiv. Doar Platforma DA ar proceda așa, deoarece ei în afară de structura prezentă zilnic la JurnalTV nu mai au nimic.

Apropo, peste câteva săptămâni, în cazul dacă Dodon nu va dori să facă un pas decisiv în urma, vom afla că electoratul găgăuz retrage susținerea pentru socialist, deși aceasta nu este chiar atât de mare în regiunea respectivă, dar în scop de speculații și șantaj se va folosi această cale, pentru a-i arăta lui Igor Nicolaevici nu știm ce.

Distribuie acest articol