Dodon a obtinut mai multe voturi decat si-a dorit

Igor Dodon se simte in aceste momente invingator. Este pe primul loc, dupa ce au fost numarate rezultatele de la 30,44% din sectiile de votare.

Lansarea lui Dodon in cursa electorala a avut scop sa intre in Parlament, iar timp de patru ani sa se pregateasca de un asalt electoral neasteptat si sa puna mana pe puterea absoluta.

Se pare ca, la aceasta ora, putem spune deja ca Dodon va avea in jur de 20 de mandate in noul Legislativ (19%). Acest rezultat este peste asteptarile sale si se datoreaza in primul rand puterii de la Chisinau, care timp de 5 ani s-a tinut doar de pradat tara si de certuri.

Pe langa acestea, Dodon s-a ocupat de campania sa electorala mai mult de doi ani. A stiut in ce investeste si a fost atent cu cine sa faca alianta. Faptul ca a stat departe in aceasta campanie de Formuzal, Garbuz, Selin si altii, i-a adus beneficii electorale. Dodon a scapat in acest fel sa fie etichetat ca un extremist, un laturalnic politic.

Un alt factor, la fel de important, este eliminarea lui Usatii din cursa electorala. Azi am fost la Balti, iar cei de acolo au spus ca voteaza pentru Dodon, in locul lui Renato. Am scris despre aceasta alegere chiar si ieri, ca electoratul lui Usatii s-a impartit, mergand in mare parte la PSRM.

Sustinerea Rusiei, despre care am scris de mai multe ori, a jucat probabil cel mai important rol in toata aceasta cursa electorala. Cei care au decis sa voteze pentru Dodon nu mai puteau fi urniti sa-si schimbe votul. Decizia acestor oameni a avut urmatoarea explicatie: “Noi si rudele noastre lucram in Rusia. Vrem sa avem relatii bune cu aceasta tara!”.

Deci, asteptam rezultatele finale. Dimineata ar putea fi unele surprize, dar nu prea mari si nu prea interesante.

Distribuie acest articol