(DOC) Traficul de influența la ordinea zilei, conform Acordului AIE

(DOC) Traficul de influența la ordinea zilei, conform Acordului AIE
(DOC) Traficul de influența la ordinea zilei, conform Acordului AIE
Mulți cunosc deja prevederile Acordului de constituire a defunctei AIE. PLDM a anunțat că denunță acest acord, iar zilele acestea a fost pus la punct textul noului Acord, pentru AIE v2.1.2013.

Până la semnarea noului acord, citind din vechiul, activ încă, chiar dacă PLDM a renunțat la el, vedem că traficul de influență este la ordinea zilei. Ieri am publicat un articol cu titlul (AUDIO) Am înțeles că principiul de colhoz încă este valabil. Nu am vrut să ating în acel articol prea multe despre ceea ce se întâmplă în Moldova și cine de fapt administrează, pe acest petec de pământ, multe situații. Tot în acel articol nu am vrut să pun accentul pe supunerea, mai puțin civică, dar destul de politică. Am lăsat la latitudinea celor care au ascultat înregistrările audio să gândească și să mediteze despre faptul că ”Să trăiți tovarășe” încă este valabil pentru noi, ca pe vremea URSS.

În acest articol voi atrage atenția la traficul de influență, vădită. Nu zic, nu condamn și nu aș vota împortrivă ca un înalt demnitar să influențeze atunci când se vrea rezolvarea unei situații, dar, în cazul când se pune cuvânt greu pentru a bloca activitatea unei întreprinderi, sau facilitatea unui producător de spirt… e prea de tot și condamnabil, chiar dacă a făcut-o Vlad Filat, dezmierdat și Filea, de cei care-l stimează.

Vlad Filat este apreciat ca un lider bun, puternic, a cărui cuvânt înseamnă ceva pentru toți. Însă, acum, când în presă au apărut înregistrările audio, trebuie să spunem deja că liderul PLDM își permite să influențeze șefi, miniștri, deputați și directori, inclusiv firme, pentru a obține beneficiile sale, sau de partid.

Felul în care a fost certat Vicol, precum și felul cum acesta spune ”Da Șefu, să trăiți!” este o dovadă clară și incontestabilă a traficului de influență exercitat de Filat asupra supușilor săi.

Cineva spunea ieri că liderii celorlalte partide la fel ar avea înregistrări cu supușii lor, dar încă nu au decis să le scoată la iveală și să spele în public unele rufe.

Traficul de influență este de fapt o instituție aprobată prin Acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană, semnat de Partidul Democrat, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat. Din acordul (Anexat) vedem că funcțiile de conducere a instituțiilor de stat sunt partajate politic, iar fiecare partid a obținut pârghia sa, cum spune și Victor Chironda.

În exercitarea actului de guvernare, cum spune Vlad Filat, premierul își permite nu doar a influența politic asupra instituțiilor subordonate PLDM, dar și instituțiilor abilitate cu cercetarea penală și administrarea dosarelor penale, cum ar fi CNA.

Centrul Național Anticorupție este până la urmă o instituție recent reformată, iar într-o bună zi trebuia să se apuce de lucru. Într-un articol am scris că în Moldova lovești într-un om de partid dacă intentezi un dosar penal pe numele unui măturător. În țara aceasta mică toți sunt membri de partid, iar cine nu-i membru nu poate lucra. Acum se vede clar influența lui Filat asupra CNA, în legătură cu cazul Vicol.

În lista influenților, asupra aceluiași influențabil (Vicol), intră actualul ministru de la interne, șeful Comisiei Electorale Centrale, liderul fracțiunii PLDM și alte persoane, potrivit celor publicate, inclusiv pe UNIMEDIA.

Cel mai interesant caz este influența premierului în cazul SRL “Multival”, firma producătoare de spirt. Nu o dată am atins problema ”Cine se ocupă de contrabanda de spirt în Moldova?”, însă până acum nu aveam răspunsul cine ține umbrela firmelor producătoare de spirt din Moldova.

Vreau să menționez că unele organe de ocrotire a normelor de drept, din cadrul MAI, vor să ancheteze fenomenul ”Contrabandei de spirt”, însă sunt opriți și nu primesc girul pentru aceasta. Probabil acum e clar de unde sunt pot fi sursele cantităților de spirt care sunt duse în Ucraina prin contrabandă, pe apa Nistrului, pe la Cosăuți și alte sate din raionul Soroca, și nu numai.

Valeriu Munteanu, deputat liberal, la emisiunea ÎnPROfunzime din 18/02/2013, a spus că traficul de influența exercitat de ministrul de interne și de către premier este condamnabil, iar cineva ar trebui să-și depună demisia. Mai probabil Dl Munteanu nu va fi auzit, iar cei care au strigat la șeful FISC vor găsi o altă persoană, îl vor înlocui pe bănuit, apoi vor face din nou să facă ce vor, pentru a proteja sau pentru a sancționa afaceriștii care nu sunt verzi, sau nu vor să se supună.

cineva ar trebui totuși să plece din funcție pentru că și-a permis să exercite influență asupra unul funcționar public, chiar dacă este din același partid. Până la urmă, FISC-ul este o instituție de stat, nu de partid, iar imixtiunea în activitatea acesteia este regretabilă. Vlad Filat, într-o interceptare, spune că vrea administrare fiscală corectă, fără bătăi de cap, dar pe de altă parte acesta solicită blocarea conturilor bancare a unei companii, precum și facilitatea unui producător de spirt. Scopul?

Acordul AIE2 Complect, Redactie Finala. by Gandrabur Cornel

Distribuie acest articol