(DOC) RISE cheltuie 15 milioane de lei pentru investigații bâhlite?

Astăzi RISE a băgat o știre ”senzațională” despre o firmă lichidată, deținută anterior parțial de Vlad Plahotniuc, fost deputat, actual membru al organului de conducere al Partidului Democrat. Am încercat să găsesc senzația în articol, dar după mai multe lecturări am înțeles că proiectul finanțat de europeni cu 15 milioane de lei/2 ani s-a cam bâhlit în ultima vreme.

Plahotniuc, cel mai „rău” om din Moldova, este acuzat de „jurnaliștii de investigație” de la RISE că a avut o firmă lichidată. Dacă o mai țin așa, cei de la RISE o să ajungă să facă investigații și despre cum Plahotniuc a întârziat la propriul oficiu de la PD.

Știți de ce RISE bagă investigații sub nivelul colegilor de breaslă? Ei au primit de la UE, prin Tapiola (Vezi aici Grant Contract – Special Conditions RISE (1) pe suma de 692 158 Euro), o finanțare de 15 milioane de lei, bani care trebuie să fie cheltuiți în mai puțin de 2 ani de zile, iar în portofoliul de lucru trebuie să arate investigații despre schemele corupte de la noi. Din acest motiv, în ultima perioadă activitatea RISE s-a axat mai mult pe democrați, iar când nu au subiect mai bagă câte o prostie de genul investigației de azi, doar pentru a arăta europenilor că ei muncesc și cheltuie banii motivat. Anume așa ei motivează și salariile de zeci de mii de lei lunar, ridicate din milioanele oferite de europeni.

Observând intenția celor de la RISE, să facă numai „investigații” despre membrii unui anumit partid, vreau să amintesc acestora ce descriere are proiectul lor: Proiectul a fost conceput ca un instrument care va aduna jurnaliștii locali, autoritățile publice locale, juriști, activiștii și cetățenii cu scopul de a semnala, investiga și preveni cazuri de corupție, crima organizată, spălări de bani etc. la nivel local și național. Beneficiarii primari ai proiectul vor fi jurnaliștii locali care vor fi instruiți în cadrul proiectului pentru a fi capabili să facă investigații profesioniste în interes public.

Eu până acum încă nu am văzut investigații despre afacerile corupte de la nordul sau sudul țării, majoritatea subiectelor lor fiind niște investigații făcute de pe scaun, fără a mișca un picior, în baza unor documente neautentificate, ajunse „întâmplător” în redacția RISE. La fel, nu văd investigații despre cum firma Caravita a beneficiat din belșug de subvenții de la Stat (AIPA), precum și prin ce metode mulți alți afaceriști de la noi reușeau să tocmească înțelegeri cu șefii organelor fiscală în privința neachitării dărilor la stat.

Totodată, amintesc conducătorilor de la RISE și scopurile propuse în proiect:

1) Promovarea și suportului jurnalismului de investigație de calitate la nivel local și național;
2) Sporirea impactului și eficienței jurnalismului de investigație prin dezvoltarea produselor media și promovarea lor pe platformele multimedia;
3) Cultivarea spiritului civil al cetățenilor prin încurajarea lor de a semnala cazuri de corupție, încălcări ai drepturile omului și alte iregularități;
4) Asigurarea accesului nelimitat pentru jurnaliști prin instrumente legale.

Unde este calitatea investigațiilor voastre, stimați jurnaliști de la RISE? Voi considerați că investigația de astăzi, despre nimic, este una de calitate și de importanță națională, pentru care trebuie să papați mii de lei pe săptămână, 15 milioane în 23 de luni? Halal de așa jurnalism!

Eu, în calitate de consumator de știri, în special de investigație, așteptam de la RISE texte despre cum Bugetul de Stat este jefuit de milioane de lei prin diferite scheme, iar prin dezvăluirile lor să oprească hoțiile și să trezească organele de drept, dar niciodată nu m-am așteptat că vor fi investigații despre niște lucruri care nu afectează buzunarul Statului cu nimic. La fel, aveam impresia că UE finanțează acest proiect ca să afle ce se petrece în organele de stat, cum se fură miliardele, dar vedem că banii contribuabililor de la apus sunt cheltuiți pe nimicuri, pe niște investigații despre cum o firmă lichidată, inexistentă, nu apare în careva declarații, prejudiciul adus Statului fiind aici egal cu zero.

Așa se cheltuie banii europeni, sumă care putea fi îndreptate spre renovarea totală a Centrului Mamei și Copilului, un proiect susținut anume de subiectul investigației senzaționale de astăzi.

Distribuie acest articol
One Comment